ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 1.02/15:46 În ciuda crizei diplomatice pe care a declanșat-o cu statul evreu, Senatul polonez a votat, în noaptea de miercuri spre joi, legea controversată cu privire la Shoah, menită să apere imaginea țării și care pedepsește cu amenzi sau până la trei ani de închisoare pe cei care atribuie „națiunii sau statului polonez” crime comise de naziștii germani în Polonia ocupată.

Pentru a intra în vigoare, legea mai trebuie să fie semnată de președintele polonez, Andrzej Duda.

SUA și-au exprimat miercuri „îngrijorarea” față de consecințele acestei legi, despre care spune că riscă să aibă „repercusiuni” asupra „intereselor și relațiilor strategice ale Poloniei, inclusiv cu Statele Unite și Israel”, conform purtătoarei de cuvânt a Departamentului de Stat, Heather Nauert.

Oficialul american a făcut apel la Polonia „să reexamineze legea în lumina posibilelor sale consecințe asupra libertății de exprimare și a capacității noastre de a fi buni parteneri”

În replică, purtătoarea de cuvânt a PiS (Partidul Lege și Justiție) Beata Mazurek, a afirmat: „Nu vom schimba nicio dispoziție din lege. (...) Ne-am săturat de acuzații împotriva Poloniei și a polonezilor pentru crime germane”.
 
Știrea inițială

Tensiunile diplomatice dintre Israel și Polonia riscă să acutizeze, după ce,  duminică, ambasadorul Poloniei în Israel,  Piotr Kozłowski, a fost chemat la MAE de la Ierusalim pentru a da explicații pe marginea unei legi controversate aprobate de parlamentul de la Varșovia. 
 
Adoptată recent de Camera Inferioară a Parlamentului, legea sancționează folosirea sintagmei „lagăre poloneze ale morții” în descrierea lagărelor de exterminare naziste de pe teritoriul polonez și consideră infracțiune orice menționare a complicității polonezilor la crimele Holocaustului.
 
Parlamentarii polonezi au votat vineri în favoarea unui proiect de lege prin care persoanele care dau vina pe Polonia sau pe polonezi pentru atrocitățile naziste comise pe teritoriul său în timpul celui de-al Doilea război Mondial, inclusiv pentru uciderea a sute de mii de evrei în lagărul de la Auschwitz-Birkenau, riscă amenzi semnificative sau chiar pedepse de până la 3 ani de închisoare, relatează Washington Post. 

Actul normativ are nevoie însă de aprobarea finală a Senatului polonez și a președintelui țării.

Polonia încearcă de mai multă vreme să elimine expresii care ar sugera responsabilitatea statului polonez pentru tabere ale morții, precum Auschwitz. Asta a făcut ca proiectul de lege, care ar băga în spatele gratiilor și străinii, nu doar polonezii,  până la trei ani, pentru utilizarea unor termeni precum „lagărele de exterminare poloneze”, să treacă cu usurință de Camera Inferioară a Parlamentului. Pentru partidul de Lege și Justiție, aflat la conducere, actul normativ face parte dintr-un efort mai vechi și mai amplu, de a împieca orice persoană să „defăimeze numele Poloniei”.
 
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a criticat legea, calificând-o drept o încercare de schimbare a istoriei și de negare a Holocaustului. În acest sens, șeful guvernului israelian a cerut ambasadorului la Varșovia să comunice guvernului polonez că se opune acestei legi, iar  ministrul israelian pentru educație și diaspora a declarat că adevărul este ignorat în mod rușinos și că este un fapt istoric că mulți polonezi au ajutat la uciderea evreilor, i-au predat, i-au abuzat, sau chiar au ucis evrei în timpul Holocaustului și după aceea.

Centrul Yad Vashem din Israel pentru păstrarea memoriei Holocaustului a comunicat și el că sintagma „lagărele poloneze ale morții” reprezintă fără îndoială o denaturare istorică.
 
Yad Vashem a adăugat că va continua să sprijine cercetările pentru expunerea adevărului complex cu privire la atitudinea populației poloneze față de evrei în timpul Holocaustului.