ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Uniunea Europeană trebuie să continue aprofundarea cooperării, prin sisteme cu trepte diferite de integrare, în funcție de intențiile și dezvoltarea fiecărei țări, dar fără excluderea nimănui, afirmă cancelarul Germaniei, Angela Merkel, ideea fiind susținută de Franța, Spania și Italia.

 Liderii din Germania, Franța, Italia și Spania au stabilit luni, în cursul unei reuniuni desfășurate la Palatul Versailles, continuarea aprofundării integrării europene, declarându-se favorabili planului Comisiei Europene privind grade diferite de cooperare la nivel comunitar.

„Unele țări trebuie să aibă curajul să meargă înainte dacă nu toată lumea vrea să participe. O Europă cu mai multe viteze este necesară, altfel probabil am rămâne blocați. Trebuie să fim mereu deschiși spre alții, nimeni nu trebuie exclus, dar nu trebuie forțată toată lumea să participe la orice proiect european. Dacă Europa rămâne blocată și nu se mai dezvoltă, atunci acest proiect al păcii ar putea ajunge să fie în pericol mai rapid decât s-ar aștepta cineva", a declarat Angela Merkel, citată de site-ul agenției Reuters.

„Trebuie să avem curajul să acceptăm că anumite țări avansează mai rapid decât altele, fără ca acest lucru să însemne o oprire pentru cei care au acumulat întârzieri. Dar trebuie să mergem înainte", a insistat Angela Merkel, citată de publicațiile Liberation și Boursorama.

„Unitatea nu înseamnă uniformitate. Acesta este motivul pentru care pledez pentru noi forme de cooperare, pentru noi proiecte, ceea ce se numește cooperare diferențiată", a declarat, la rândul său, președintele Franței, François Hollande.

Premierul Italiei, Paolo Gentiloni, a pledat pentru o „Uniune Europeană mai integrată, dar în grade diferite".

„Spania este dispusă să meargă mai departe cu integrarea alături de toți cei care vor să urmeze acest parcurs", a spus, la rândul său, Mariano Rajoy, șeful Guvernului de la Madrid.

Este foarte probabil ca Germania, Franța, Italia și Spania să constituie, alături de alte țări care doresc, un nucleu de avansare a integrării în noua configurație a Uniunii Europene.

Vineri, ca reacție la planul de reformă propus de Comisia Europeană, statele Grupului Vișegrad - Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia - au semnalat că se opun inversării integrării la nivelul Uniunii Europene, exprimând susținerea deplină pentru toate valorile comunitare și pentru funcționarea Uniunii Europene în sistemul actual. Surse diplomatice au avertizat recent că planul lui Jean-Claude Juncker de construire a unei Uniuni Europene cu grade diferite de integrare are rolul consolidării unității, creând și modalități „alternative" de cooperare, fiind un semnal privind nemulțumirea față de țări estice.