ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un schimb de replici mai puțin mediatizat în România a fost acela dintre Congresului Evreiesc Mondial și fondatorul PRO TV, Ronald Lauder și Rabinul Menachem Margolin, președintele European Jewish Association.

Mai precis, fondatorul PRO TV a criticat măsurile luate de Guvernul naționalist al lui Bibi Netanyahu care prevăd că recunoașterea calității de evreu este o chestiune legat intrinsec de religia iudaică. 

Ronald Lauder critică și adoptarea de către Israel a unei legi care anula și puțina recunoaștere pe care o aveau cuplurile de același sex în Țara Sfântă.

„Ortodoxia trebuie respectată, dar nu putem permite unei minorități radicale să decidă în chestiunile politice pentru evreii din lumea întreagă”, a scris Lauder într-un editorial publicat de un ziar american, citat de Q Magazin.

„Pentru mulți israelieni, evrei și suporteri ai Israelului, ultimul an a fost unul provocator.

În vara anului 2017, guvernul israelian s-a retras dintr-un acord care ar fi creat o zonă de rugăciune egalitaristă la Zidul Plângerii și a propus o lege strictă de convertire care afectează drepturile evreilor ne-ortodocși. În această vară, Knessetul (n.r. Parlamentul israelian) a adoptat o lege care neagă drepturile egale pentru cuplurile de același sex. O zi mai târziu a apărut legea statului național, care reafirmă în mod corect că Israelul este un stat evreu, dar dăunează și egalității și apartenenței cetățenilor druzi, creștini și musulmani israelieni.

Luna trecută, un rabin conservator a fost reținut pentru presupusa crimă de a efectua o ceremonie de nuntă neortodoxă în Israel. În mai multe municipalități, au fost făcute încercări de a întrerupe viața seculară prin închiderea magazinelor convenționale de șabat.

Aceste evenimente creează impresia că dimensiunile democratice și egalitare ale statului democratic evreu sunt testate.

Israelul este un miracol. Evreii diasporei se uită la Israel, admiră realizările sale uimitoare și îl văd ca a doua lor casă. Cu toate acestea, astăzi unii se întreabă dacă națiunea pe care o prețuiesc își pierde calea.

Mișcarea sionistă a fost fără încetare democratică încă de la început. Pe steagul ei a fost scris mare libertate, egalitate și drepturile omului pentru toți. A fost, de asemenea, una dintre primele mișcări naționale care garantează egalitatea deplină și drepturile de vot pentru femei. Iar atunci când Israelul a fost fondat, a devenit imediat prima și singura democrație în Orientul Mijlociu. Declarația sa de independență garantează „egalitatea deplină a drepturilor sociale și politice pentru toți locuitorii săi, indiferent de religie, rasă sau sex”, precum și garantarea libertății religiei, conștiinței, limbii, educației și culturii”, a scris Lauder, conform Q Magazine.

Fondatorul PRO TV pare să insinueze că întoarcerea Israelului către valorile tradiționale va pune statul evreu în coliziune cu generațiile din ce în ce mai progresiste ale Occidentului.

Problema în cauză este în primul rând una morală, însă noua legislație a statului-națiune poate avea, de asemenea, repercusiuni severe la nivel național și internațional. În Israel se va înălța sensul de polarizare și discordie. În străinătate, Israelul se poate găsi asociat cu un sistem de valori rupte și prieteni îndoielnici. Drept urmare, viitorii lideri ai Occidentului pot deveni ostili sau indiferenți față de statul evreu.

Tragic, noile politici nu vor întări Israelul, ci îl vor slăbi și, pe termen lung, ar putea pune în pericol coerența socială a Israelului, succesul economic și poziția internațională.

Dar cea mai mare amenințare este pentru viitorul poporului evreu. Timp de peste 200 de ani, iudaismul modern s-a aliniat la valorile iluministe. Evreii din noua epocă au fuzionat mândria noastră națională și afilierea religioasă cu o dedicarea către progresul uman, a culturii și a moralității. Conservatori și liberali, toți credem într-un sionism drept și într-un iudaism pluralist care respectă fiecare ființă umană. Deci, atunci când membrii guvernului actual din Israel subminează în mod nelegal legământul dintre iudaism și iluminism, ei zdrobesc nucleul existenței evreiești contemporane.

Deja astăzi, principala provocare cu care se confruntă diaspora evreiască este o diviziune profundă la nivelul generațiilor. În întreaga lume, și mai ales în America de Nord, evreii milenialls ridică îndoieli pe care părinții și bunicii lor nu le-au avut vreodată. Angajamentul față de Israel și instituțiile evreiești nu este necondiționat.

Trecerea torței la această generație mai tânără este deja o activitate dificilă – așa cum atestă mulți lideri, educatori, rabini și părinți. Dar când propria guvernare a Israelului propune o legislație dăunătoare, această sarcină poate deveni aproape imposibilă.

Dacă tendințele actuale persistă, tinerii evrei ar putea să nu accepte o afiliere față de o națiune care îi discrimineze pe evreii non-ortodocși, minoritățile ne-evreiești și pe membrii comunității L.G.B.T.  Ei ar putea să nu  lupte împotriva mișcărilor Boycott, Divestment, Sanctions, ar putea să nu sprijine Israelul la Washington și ei  ar putea să nu ofere acea gardă strategică din spate de care Israelul are atâta nevoie.

Să nu uităm: o vastă majoritate a evreilor din lume nu se identifică drept ortodoxă. Unii sunt tradiționali, alții seculari, conservatoari, reformați sau complet neafiliați. Ortodoxia trebuie respectată, dar nu putem permite politica unei minorități radicale de a înstrăina milioane de evrei.

Suntem un popor mic ca număr și trebuie să oprim divizarea în rândul nostru. Odată ce ne vom uni, viitorul nostru va fi fără limite.

Întotdeauna am fost lângă Israel și întotdeauna voi fi. Dar acum, ca un frate iubitor, cer guvernului Israelului să asculte vocile de protest și de indignare din Israel și din lumea evreiască. Ca președinte al Congresului Evreiesc Mondial, îi invit pe liderii israelieni să își regândească acțiunile distructive din această vară.

Ele nu reprezintă nici ceea ce suntem și nici cine ne dorim să fim. Aceasta nu este fața pe care vrem să o arătăm copiilor, nepoților și familiei națiunilor. Să lucrăm împreună pentru a schimba cursul și pentru a ne asigura că Israelul va continua să fie statul democratic evreu pe care trebuie să îl reprezinte.”, a scris Ronald Lauder.

Două zile mai târziu, Rabinul Menachem Margolin, președintele European Jewish Association cu sediul la Bruxelles, i-a dat o replică lui Lauder, publicată de ziarul The Times of Israel.

Acesta a comparat tradițiile evreiești cu rădăcinile unui copac și a spus că „sub nici o formă să sacrificăm rădăcinile copacului, cele ale iudaismului însuși, de dragul adaptării la condiții, modă sau mișcări de natură politică. Iudaismul ne învață că fiecare persoană trebuie să fie discipolul lui Aharon HaCohen, care iubește pacea și o caută, care iubește oamenii și îi apropie de Tora, dar nu să apropiem Tora de ei. Cu alte cuvinte, depinde de noi să îmbrățișăm Tora și nu invers”.

Rabinul a mai scris că liderii occidentali sunt dezorientați din punct de vedere moral.

„Mișcarea reformatoare există de câteva sute de ani, dar dacă intră cineva într-o sinagogă reformistă și își întreabă vecinul dacă bunicul acelei persoane a fost de asemenea un evreu reformat, va primi un răspuns negativ în 99% dintre cazuri. Asta deoarece realitatea a dovedit că de cele mai multe ori, nepotul unui practicant reformat nu mai este practicant evreu sau nu se mai identifică drept unul.

Anthony Gordon și Richard Horowitz au cercetat într-un studiu publicat la Lost Angeles cum arătau lucrurile privind familiile a o sută de evrei de primă generație, după patru generații, aceștia fiind împrăștiați în diferite grupuri. Răspunsurile nu lasă loc de dubii: în cazul celor seculari, 4 urmași vor rămâne evrei; în cazul celor reformați, 13; în cazul celor conservatori, 52; dintre cei modern-ortodocși, 337; iar dintre cei ultra-ortodocși, 3398. Chiar și cu o marjă de eroare, lucrurile sunt neiertător de clare.

Trebuie să privim în mod foarte serios cum evoluează lucrurile pe termen lung, care este viitorul pentru poporul evreu, și să nu devenim alarmați din cauza zgomotului de fundal sau a criticilor. Cu certitudine nu ar trebui să luăm în calcul criticile liderilor vestici, ale căror istorie și abordare sunt adesea mărturia unei busole morale în cel mai bun caz dezorientate și, în cel mai rău caz, pierdute de-a dreptul”, a notat el.

Ronald Lauder este fondatorul companiei Central European Media Enterprises, organizația care a finanțat înființarea PRO TV, în 1995, de către Adrian Sârbu.
 
Sârbu recunoștea că „a făcut experimente” pe români, prin inventarea Știrilor de la ora 5 ca o diversiune.