ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Republicii Srpska, entitate care face parte din Bosnia si Herțegovina, a acuzat SUA că se fac vinovate atât de adoptarea cât și de subminarea Acordului de pace de la Dayton.

Liderul sârbilor bosniaci Milorad Dodici, care a cerut reinstaurarea puterilor Republicii Srpska, prevăzute în Acordul de la Dayton, spune că sancțiunile pe care i le-a impus Washington-ul nu reprezintă nimic pentru el și că va încerca să și expună, din nou, punctul de vedere, noii administrații americane. 
 
Într-un interviu citat de site-ul sârb b92.net, Dodici susține că unul dintre motivele pentru care Statele unite au impus sancțiuni Republicii Srpska ar fi invitația pe care Donald Trump i-a făcut-o, de a participa la ceremonia de învestire de vineri, 20 ianuarie.

Liderul sârbilor bosniaci a fost plăcut surprins de declarațiile președintelui Donald Trump, conform cărora SUA nu vor mai avea confrutări cu guvernele altor state.  Pentru că, a explicat el, "presa nu își poate imagina ce tortură este atunci când oficialii americani fac presiuni asupra ta".
 
"Suntem considerați un nimic, iar ei, ca cea mai mare putere a lumii, pot face orice. Am fost avertizat, dar nu am dat atenție. Pentru că ei pretind că Bosnia Herțegovina nu poate avea o președinție tripartită și că Republica Srpska trebuie să își schimbe numele? Și când am spus că nu sunt de acord și că plec acasă, atunci mi-au spus că voi vedea eu care este puterea SUA. Ambasadorul american mi-a cerut să dărâm Biserica din Potocari, dar i-am răspuns că nu voi face așa ceva. A doua zi au apărut declarații că nu sunt cooeperant. Eu nu am dărâmat moschei, cum aș fi putut să dărâm biserici", a spus Dodici.

Amintim că trezoreria americană a anunțat la începutul acestei săptămâni o serie de sancțiuni financiare împotriva lui Milorad Dodici, acuzat de "obstrucționarea Acordului de la Dayton" care a pus capăt războiului intercomunitar în 1995.  "Făcând obstrucție Acordului de la Dayton, Milorad Dodici reprezintă o amenințare semnificativă pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Bosniei și Herțegovinei", a afirmat John Smith, directorul interimar al OFAC, agenția administrației americane care impune sancțiuni financiare. 

Acestea înseamnă că eventualele bunuri ale liderului sârbilor din Bosnia aflate în Statele Unite sunt înghețate, în timp ce tuturor cetățenilor americani le este interzis să aibă schimburi comerciale cu el.