ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În Marea Britanie a izbucnit un adevărat scandal după ce Grenfell Tower  a ars ca o torță marți noaptea, cel putin 30 de oameni pierind în incendiu. 

Zeci de manifestanți furioși din cauza incendiului declanșat la din Londra au intrat vineri după-amiază în sediul primăriei din Kensington și Chelsea, cartierul în care se află imobilul de locuințe sociale, relatează AFP. „Cerem dreptate”, „Să vă fie rușine" ,'Ucigașilor', au strigat manifestanții, unii dintre ei purtând pancarte cu mesajul 'Dreptate pentru Grenfell'. Oamenii spun că incendiu s-a extins cu viteza luminii din cauza materialelor utilizate la renovare.
 
Mulțimea a intrat în holul primăriei din Kensington și Chelsea și a fost oprită în liftul cu acces la primul etaj după intervenția unor gărzi private. Câteva sute de persoane s-au adunat de asemenea în fața birourilor primăriei, arătând presei imagini ale persoanelor care sunt încă date dispărute în urma incendiului.

Mulți londonezi au criticat sever managementul imobilului clădirii, considerând-ul defectuos și au apreciat că acest accident a avut loc din cauza faptului că era un bloc de locuințe sociale. Avertizările împotriva pericolului de incendiu au fost ignorate de ani de zile, conform Agerpres. Învelișul instalat anul trecut pe fațada clădirii ar fi favorizat extinderea focului. Potrivit The Times, utilizarea acestui tip de anvelopare este ilegală în SUA pentru clădirile de peste 12 metri înălțime.


Theresa May a promis joi că va deschide o anchetă publică cu privire la incendiul care a distrus Grenfell Tower. Acuzată că nu a venit in primul moment la locul tragediei, May și-a exprimat regretul într-o alocuțiune televizată după ce s-a întâlnit cu membri ai serviciilor de urgență. Primarul Londrei, Sadiq Khan, s-a confruntat de asemenea cu o mulțime furioasă.

Tabloidul The Sun a publicat în ediția de vineri o listă de 65 de persoane despre care afirmă că au murit sau au fost date dispărute în incendiul din vestul Londrei. 
 
Aproape 600 de persoane locuiau în imobilul cu 120 de apartamente, iar dacă bilanțul se va confirma, incendiul de la Grenfell Tower va deveni cel mai grav din Londra de după Al Doilea Război Mondial.