ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 17.25 Percheziții la baza militară de la Incirlik, folosită de SUA, după ce activitatea fusese reluată sâmbătă. Procurorii turci au suspiciuni că această bază a fost folosită pentru organizarea tentativei de lovitură de stat din noaptea de vineri.

ACTUALIZARE 11.30 18/07 Autoritățile turce au reintrodus starea de urgență la Istanbul și au desfășurat efective suplimentare din cadrul forțelor speciale ale poliției, relatează TASS, care preia informații transmise de agenția de știri Anadolu.

 Potrivit agenției, șeful poliției a fost instruit să doboare orice elicopter care decolează fără permisiune, iar echipaje înarmate de poliție patrulează străzile.

Poliția din Istanbul a primit și întăriri consistente, pentru a contracara eventuale acțiuni al susținătorilor puciului, fiind desfășurați aproximativ 1.800 de membri ai forțelor speciale ale poliției.

Duminică seara și în cursul nopții au avut loc ciocniri armate între participanții la tentativa de lovitură de stat militară și autorități, cele mai importante având loc în apropierea aeroportului internațional Sabiha Gokcen din Istanbul, precum și la baza aeriană din orașul Konya.

 Forțele de poliție din Turcia au folosit tunuri cu apă în timpul unei operațiuni de reținere a complotiștilor aflați la baza aeriana din Konya, a anunțat postul de televiziune Haber Turk.

Poliția a întâmpinat rezistență și în apropierea aeroportului internațional Sabiha Gokcen, însă după un scurt schimb de focuri, participanții la complot s-au predat.

 

Erdogan sugerează că predicatorul Fethullah Gulen, exilat în SUA, este în spatele tentativei de lovitură de stat. Barack Obama și John Kerry au vorbit la telefon și i-au oferit sprijinul lui Erdogan, potrivit Reuters.

ACTUALIZARE 22.48 Vladimir Putin l-a sunat sâmbătă pe omologul său turc și a subliniat că Rusia consideră inadmisibile acțiunile anticonstituționale, recurgerea la violență și speră să fie restabilite ordinea și stabilitatea în Turcia, potrivit unui comunicat al Kremlinului. Putin i-a cerut lui Erdogan să asigure protecția turiștilor ruși din Turcia.

Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan s-ar putea întâlni în prima săptămână din luna august.

ACTUALIZARE 20.30 Principalul consilier militar al președintelui Tayyip Erdogan, Ali Yazici, precum comandantul bazei militare de la Incirlik, generalul Bekir Ercan Van, au fost reținuți în legătură cu tentativa eșuată de puci. 

Turcia și-a intensificat duminică represaliile în urma tentativei de puci, făcând arestări masive în rândul membrilor forțelor armate, dar și în domeniul judiciar - e vorba de aproape 6.000 de oameni.

Deși guvernul afirmă că are controlul deplin asupra țării și a economiei, forțele de securitate s-au confruntat, potrivit digi24.ro, cu un grup de rebeli care opuneau rezistență la cel de-al doilea aeroport al Istanbulului, Sabiha Gokcen, aflat în partea asiatică a metropolei, dar și la o bază aeriană din Konya, în centrul Turciei. Au fost făcute arestări. 

ACTUALIZARE Turcia a redeschis baza aeriană de la Incirlik,  pentru avioanele americane, folosită în raidurile aeriene împotriva grupării Statul Islamic (SI), a anunțat duminică Pentagonul.

 Bilanțul tentativei de lovitură de stat de vineri seara a ajuns la 290 de morți, potrivit unui anunț făcut duminică de ministrul turc de Externe. 

ACTUALIZARE  Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a cerut Statelor Unite ale Americii să-l extrădeze pe predicatorul Fethullah Gülen, potrivit AFP, citată de rt.com.

"SUA, trebuie să extrădați această persoană! Este un joc cu armata, iar acest lucru este legat de forțe externe", a cerut Erdogan în fața unei mulțimi de mii de susținători, referindu-se la inamicul său Fethullah Gulen, instalat în Pennsylvania.

Premierul turc, Binali Yildirim, susține că guvernul turc ia în calcul reintroducerea pedepsei cu moartea, pentru a descuraja astfel de tentative de puci.

Mii de simpatizanți ai președintelui Erdogan au ieșit în stradă sâmbătă seara pentru a-l susține după lovitura de stat eșuată. Cetățenii turci s-au regăsit într-o atmosferă mai degrabă familială în partea asiatică a Instanbulului, răspunzând astfel apelului președintelui, lansat după eșecul tentativei de puci, soldată cu cel puțin 265 de morți.

ACTUALIZARE 21.40 Patru oficiali de rang înalt au fost reținuți.  Între ei, un membru al Curții Constituționale și comandantul Armatei a doua. Și comandantul corpului al treilea din Armata I fost reținut, potrivit digi24.rodar și un fost șef al Forțelor Aeriene în perioada 2013 - 2015, cel care e considerat "creierul" tentativei de lovitură de stat. 

Poliția turcă a reținut zece judecători din „Danistay”, instanța supremă însărcinată cu contencioasele administrative, și au fost emise mandate de arestare pentru 140 judecători din Tribunalul Suprem (Yargitay), potrivit Agerpres. Anterior, Înaltul Consiliu al judecătorilor și procurorilor (HSYK) a decis demiterea a 2.745 de judecători, pentru cinci membri ai acestei instanțe fiind emise și mandate de arestare.  Judecătorii demiși sunt bănuiți de legături cu organizația clericului musulman Fethullah Gulen, exilat în SUA.

Ministrul turc al Apărării atrage atenția că "amenințarea puciului nu este complet eliminată".

Bilanț provizoriu după lovitura de stat eșuată: 265 de morți, dintre care 161 de civili, polițiști, soldați și 104 puciști.

ACTUALIZARE 18.15 Forțele de securitate turce au încheiat o operațiune la sediul Statului Major împotriva militarilor implicați în tentativa de lovitură de stat, potrivit agenției Anadolu.

Zborurile pe cele două aeroporturi din Istanbul, Ataturk și Sabiha Gokceny, care au fost închise, încep să fie reluate treptat, dar au întârzieri. Directorul general al Turkish Airlines a declarat că până duminică dimineață toți călătorii se vor putea îmbarca spre destinațiile dorite.

 Baza aeriană Incirlik din Turcia a fost izolată. Acolo se află unități NATO și americane

ACTUALIZARE 17.05 Klaus Iohannis a afirmat că stabilitatea Turciei este importantă pentru securitatea regională, europeană și internațională. El a subliniat că Turcia este un partener strategic al României și aliat în cadrul NATO. Administrația Prezidențială precizează că misiunea diplomatică și oficiile consulare ale României din Turcia sunt pregătite să acorde toată asistența necesară cetătenilor români aflați în Turcia.

ACTUALIZARE 10.40 Peste 1500 de militari sunt arestați în Turcia în acest moment, potrivit unei declarații a unui oficial guvernamental pentru Reuters

ACTUALIZARE 10.00 Singura cale pentru Turcia este întoarcerea la ordinea constituțională și la statul de drept, a scris sâmbătă dimineață, pe pagina sa de Facebook, premierul Dacian Cioloș. Președintele Johannis nu scrisese încă nimic până la ora 10.00 dar....e sâmbătă.

ACTUALIZARE 08.50 Și Uniunea Europeană face apel la reinstaurearea rapidă a ordinii constituționale. În acest moment, marile puteri și-au reafirmat sprijinul pentru Erdogan, după ce a devenit clar că oponenții săi au pierdut meciul iar populația îl susține masiv. 6 zboruri București-Istambul și retur au fost anulate. MAE: nu există victime cetățeni români.

ACTUALIZARE 08.15  Angela Merkel anunță că Germania susține Guvernul ales al Turciei. Ministrul Justiției anunță că peste 750 de persoane au fost reținute în urma tentativei de lovitură de stat. Șeful statului major a fost schimbat, noul conducător al Armatei este Umit Dündar. Partidele de opoziție nu s-au raliat puciștilor. Mai mulți soldați din forțele rebele s-au predat poliției lui Erdogan, în mai multe puncte ale orașului. Bilanțul confruntărilor trece de 90 de morți și 1.000 de raniți (conform agenției Anadolu)

 

 ACTUALIZARE 01.05 Un nor gros de fum se observă în imaginile surprinse, care ar proveni de la o explozie produsă în Ankara, în apropierea televiziunii publice. 
 
ACTUALIZARE Premierul turc susține că sedii importante sunt sub asediu.
 
Erdogan a intervenit pe Skype la CNN turc, unde a declarat că acțiunea armatei aparține unei structuri paralele. Președintele turc le cere oamenilor să iasă în stradă și afirmă că toți cei care se află la originea tentativei de lovitură de stat vor plăti în fața tribunalelor, potrivit rt.com.
 
Recep Tayyip Erdogan a anunțat că se va întoarce în Ankara.

Statele Unite ale Americii, Rusia, Franța își sfătuiesc cetățenii aflați în Turcia să nu iasă pe străzi.
 

  ;
ACTUALIZARE Populația face cozi la bancomate după anunțul făcut de armată
 
ACTUALIZARE Armata a anunțat într-un comunicat că lovitura militară s-a încheiat și că a "preluat controlul din motive democratice", promițând că drepturile omului vor fi respectate, potrivit Reuters. Membrii Consiliului Păcii anunțaseră că vor institui legea marțailă.
 
Un avion militar a tras asupra sediului serviciilor secrete.

 Ambasada SUA la Ankara a confirmat că au fost auzite focuri de armă și că ambele poduri peste Bosfor sunt închise.
 
(știrea inițială)
Avioane militare și elicoptere survolau, vineri seara, Capitala Turciei, unde s-au auzit și focuri de armă, iar cele două poduri peste Bosfor s-au închis.
 
Mai multe aeroporturi au fost închise, toate zborurile au fost anulate, emisia postului public de televiziune a fost întreruptă. 

 
Un grup din cadrul armatei Turciei a încercat să răstoarne guvernul, iar forțele de securitate au fost chemate să facă „ceea ce este necesar”, a anunțat vineri seara premierul Binali Yildirim.

„Sunt niște oameni care în mod ilegal desfășoară o acțiune în afara ierarhiei”, a declarat Yildirim la televiziunea privată NTV.
 
Premierul turc a denunțat în această seară o „acțiune ilegală” a unui grup militar, potrivit BBC, Binali Yildirim a declarat că acțiunea militarilor nu a fost autorizată și că guvernul său rămâne în funcție.