ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Rând pe rând,  oficialii americani care au susținut doctrina „exportului de democrație” în alte țări, au dispărut din funcțiile pe care le dețineau în administrația Statelor Unite.

Prima dintre ele, cea care a și promovat intens în România „lupta anticorupție” și „statul de drept”, a fost Asistentul pentru Afaceri Europene și Euroasiatice al Secretarului de Stat, doamna Victoria Nuland. De altfel, doamna Nuland a fost primul oficial de rang înalt ce a fost demis de noua administrație, la nici 7 luni de la preluarea mandatului.

Victoria Nuland, una dintre apropiatele actualului ambasador al României de la Washington, a fost cea care în 2014 vizita special Bucureștiul pentru a critica unele măsuri adoptate de Parlament în privința Codului Penal.

„Atunci, Nuland a avut întrevederi cu procurorul-șef al DNA Laura Codruța Kovesi, cu președintele Traian Băsescu și cu ministrul de Externe Titus Corlățean, dar nu și cu premierul Ponta, care a lipsit atunci din țară, presa speculând că absența s-a datorat chiar vizitei lui Nuland și atitudinii critice a oficialilor americani față de autoritățile politice de la București”, scria Profit.ro.
 

De asemenea, în ianuarie, Nuland a avut o întâlnire cu câțiva reprezentanți - pe alese, ai unor ONG-uri și ai mass-media apropiată de regimul fostului președinte Băsescu. Unii dintre aceștia sunt acum membri ai USR. Acestora le spunea că nu înțelege „de ce românii nu ies în stradă când vine vorba despre justiție și corupție”.  Tot atunci, doamna Nuland s-a întâlnit cu șapte jurnaliști: Mircea Marian (EVZ), Dan Tapalaga (Hotnews), Sabina Fati (RL), Florin Negrutiu (Gandul), Alina Gheorghe (TVR), Catalin Prisacariu (B1). Toți aceștia sunt și astăzi susținători ai protestelor pe tema justiției.

Ultima întâlnirea a Victoriei Nuland a fost cu președintele Iohannis în ianuarie 2016, scria ActiveNews.

Brian Hoyt Yee,  adjunctul doamnei Nuland, nu mai este nici el angajat al Departamentului de Stat al SUA, informează Al Jazeera. 

Conform sursei citate, Yee și-a prezentat demisia la începutul acestui an din cauza neînțelegerilor cu privire la noua politică externă a administrației Trump. Mai precis, Yee ar fi spus că SUA își face „adversari din țări pe care ar trebui să și le apropie”.

Brian Hoyt Yee a fost adus în cadrul Departamentului de Stat chiar de către fosta sa șefă. În calitatea sa de adjunct al acesteia, Brian Hoyt Lee a continuat discursul promovat de Nuland cu „lupta împotriva corupției”.

La finalul lui noiembrie, ActiveNews scria despre iminenta sa numire în funcția de ambasador al Macedoniei, dar până la urmă, n-a mai fost să fie. În februarie 2017, Yee s-a întâlnit și el cu patru dintre jurnaliștii selectați anterior de cineva pentru întâlnirea cu doamna Nuland: Dan Tăpălagă (Hotnews), Ramona Avramescu (TVR), Florin Negruțiu (Digi 24) și Liviu Avram (Adevărul). De remarcat este că Negruțiu a fost prezent în 2014 ca reprezentant al Gândul, iar în 2017 ca reprezentant al Digi 24. Mențiunea este importantă, deoarece marchează schimbarea prin care a trecut Digi între 2014 și 2017, necesară pentru a deveni „de încredere” pentru emisarii Departamentului de Stat. Remarcabil este și faptul că Evenimentul Zilei și-a pierdut locul odată cu punerea pe liber a echipei din care făceau parte Mircea Marian, Grigore Cartianu, Mălin Bot și alții.

Mark Toner este și el unul dintre oficialii din Departamentul de Stat care s-au implicat în bătălia politică internă. Astfel, în calitatea sa de purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, acesta emitea în februarie o declarație prin care arăta „îngrijorarea SUA” privind acțiunile Guvernului Grindeanu.

Având în vedere rangul scăzut al persoanei în cauză, declarația a surprins foarte multe persoane. Și pe bună dreptate: la nici două luni după emiterea ei, Mark Toner a fost eliberat din funcție.

În acest moment, din echipa „democrată” care a susținut și implementat la București doctrina „luptei anti-corupție” nu a mai rămas decât Hans Klemm. Poziția acestuia este mult mai șubredă acum, după ce toți superiorii săi ierarhici, cei care l-au recomandat pentru numirea în post, au fost îndepărtați.

De altfel, cea mai virulentă poziție a lui Klemm pe tema legilor justiției în varianta PSD-ALDE a avut loc la finalul lunii noiembrie 2017, atunci când Brian Yee încă mai era în funcție.  Tot atunci a avut loc și ultima intervenție a Departamentului de Stat pe subiect, ceea ce acum poate fi interpretată ca un ultim act al lui Yee înainte de predarea postului. 

La București circulă insistent zvonuri cu privire la înlocuirea lui Hans Klemm cu un diplomat apropiat președintelui Donald Trump.