ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Nu cu mult timp în urmă, Occidentul avertiza asupra „amenințării neo-naziste”  în Ucraina pe care o prezentau formațiuni paramilitare ucrainene precum Batalioanele Azov.

Odată cu invazia Rusiei, discursul occidental s-a schimbat brusc: Azov, Sectorul Dreapta, Dnepr și alte grupări au devenit din neo-naziste, doar „de extremă dreapta”. Apoi „cu rădăcini de extremă dreapta”. Pentru a ajunge în sfârșit naționaliste, observă Zero Hedge.

Iar naționalismul, hulit în Occident, este nu doar acceptabil, ci chiar lăudabil dacă e folosit împotriva lui Putin.

Mai mult, presa occidentală a depus eforturi remarcabile să convingă opinia publică despre faptul că însemnele și simbolurile evident naziste pe care aceste formațiuni le arborează sunt de fapt „scoase din context” și „greșit înțelese”.

În urmă cu două săptămâni, New York Times scria:

„Numeroși soldați care s-au predat la combinatul siderurgic din Mariupol aparțin batalionului Azov, cu rădăcini de extremă dreapta.”

Lunea aceasta, ziarul britanic Times le dădea cititorilor o veste luminoasă într-un articol cu titlul:

„Batalionul Azov renunță la simbolurile neo-naziste exploatate de propagandiștii ruși.”

Textul articolului menționează că acuzațiile de neo-nazism la adresa acestor formațiuni sunt „propagandă rusească”:

„Batalionul Azov și-a scos un simbol neo-nazist de pe ecusonul său, care permitea perpetuarea propagandei rusești despre Ucraina, care ar fi sub controlul naționalismului de extremă dreapta.”

Problema era deci că propaganda Moscovei se folosește de aceste însemne neo-naziste, nu că Azov le-a arborat până ieri.

Doar se știe: lupul își schimbă părul odată cu ecusonul.

Și Times continuă să explice doct:

„La prezentarea unei noi unități de forțe speciale, la Harkov, ecusoanele date soldaților nu mai au reprezentat un wolfsangel, simbol medieval german, adoptat de naziști și care a fost folosit de batalion începând cu 2014. În schimb, au arborat un trident auriu.”

Toate bune și frumoase, dar cu tatuajele naziste purtate de membri Azov cum rămâne? Dar cu cele sataniste?