ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mesajele transmise de mai mulți oficiali ungari despre România au fost criticate de Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE), care a transmis atât ambasadorului Ungariei la București, cât și șefului diplomației de la Budapesta că respectivele declarații nu sunt în spiritul valorilor europene.

”Un astfel de mesaj, astfel de declarații nu sunt (...) în spiritul valorilor europene pe care România le apără. Am transmis foarte clar pe canalele diplomatice părții maghiare, inclusiv prin intermediul ambasadorului Ungariei la București, dar și ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, i-a transmis omologului său ungar - în marja reuniunii ministeriale a NATO care are loc zilele acestea la Bruxelles - acest lucru”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al MAE, Ionuț Vâlcu.


Vâlcu a apreciat declarațiile împăciuitoare făcute de ministrul ungar al Afacerilor Externe și și-a exprimat speranța că acestea se vor concretiza și în fapte.

”Ați putut vedea cu toții ieri, ministrul de externe ungar a avut niște declarații pe care le-a acordat mass-media din România prin care specifica faptul că România e un partener strategic al Ungariei. Ei bine, sperăm ca declarațiile respective să se concretizeze și să se reflecte și prin fapte”, a adăugat Vâlcu. El a dat asigurări că ”România rămâne în continuare angajată să construiască acest parteneriat strategic pe care îl are cu Ungaria”.

Reacția MAE vine după ce marți vicepremierul ungar Zsolt Semjen a declarat că Ungaria ar fi trebuit "să dea cu pumnul în masă" mult mai devreme în relația cu România și că întotdeauna partea ungară a fost îngăduitoare cu românii și niciodată nu a exacerbat lucrurile. "Dacă e să ne punem întrebarea dacă diplomația ungară are vreo responsabilitate în deteriorarea relațiilor româno-ungare, trebuie să spun cu conștiința curată că nu are. Întodeauna am fost îngăduitori cu românii și niciodată nu am exacerbat lucrurile. Dar acum am ajuns să fim puși la zid. Eu cred că dacă ar fi să reproșăm ceva diplomației ungare din orice punct de vedere, atunci ar fi că nu am dat cu pumnul în masă mai devreme”, a spus Zsolt Semjen, vicepremier ungar.

Și Zsolt Nemeth, șeful comisiei parlamentare pentru Afaceri Externe, a afirmat că la acest moment relațiile româno-ungare sunt "proaste".

"Considerăm că relațiile româno-ungare au evoluat nefavorabil în ultima perioadă, putem numi proaste aceste relații. Practic, din 2012 nici condițiile dialogului la cel mai înalt nivel nu au fost asigurate. Este nevoie neapărat de schimbare în această situație”, a spus Zsolt Nemeth.

Declarațiile au fost făcute în contextul scandalului creat după ce ministrul ungar de Externe Péter Szijjártó le-a interzis diplomaților maghiari să participe la evenimentele de Ziua Națională a României.