ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În timpul agresiunii NATO asupra fostei Iugoslavii, în primăvara lui 1999, forțele aeriene franceze au lansat împotriva acestui stat balcanic, care nu făcuse niciuun rău francezilor, nu mai puțin de 52 de atacuri pe zi.
 
Comparativ, francezii au lansat, în cursul operațiunii din Siria împotriva ISIS, doar șase raiduri aeriene pe zi.
În articolul intitulat "Zece raiduri aeriene asupra Siriei în trei luni" din cotidianul francez L Opinion, analistul Jean-Dominique Merchet dezvăluie că, în ajunul Paștelui, șeful Statului Major al Armatei, generalul francez Pierre de Villiers, s-a întâlnit la bordul fregatei Courbet cu soldați francezi, înainte de a vizita baza aeriană franceză din Iordania.

După această vizită, generalul a declarat că, în trei luni, forțele aeriene franceze au condus zece misiuni împotriva teroriștilor din Siria. Conform editorialistului francez, acest rezultat dovedește că centrul luptei contra jihadiștilor Statului Islamic se află dincolo de granițe: în Irak. În ciuda atacurilor aeriene din Siria, ofensiva franceză din Siria a avut slabe rezultate din cauza lipsei de obiective, apreciază editorialistul.
 
Bombardamentele franceze au început la 27 septembrie, după diverse zboruri de recunoaștere, inițiate la 8 martie. Din 27 septembrie 2014 până la 23 decembrie 2015, când Franța a declanșat operațiunea Chammal, forțele aeriene franceze au realizat un număr de 2.701 misiuni împotriva obiectivelor din Irak și Siria.
 
Aceste date arată contribuția reală a francezilor în lupta împotriva ISIS: o medie de șase atacuri pe zi. Cifra contrastează flagrant cu  cele 52 de atacuri zilnice efectuate de francezi în 1999, împotriva Iugoslaviei, țară care nu făcuse nimic rău Franței, concluzionează editorialistul francez.