ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Autoritățile separatiste din estul Ucrainei, care se opun puterii de la Kiev, au anunțat marți că intenționează să creeze un nou stat menit să înlocuiască Ucraina, cu capitala în regiunile aflate sub controlul lor, relatează AFP, conform Agerpres.

Conform proiectului prezentat de rebelii proruși, noul stat, care nu are nicio șansă să vadă lumina zilei, notează AFP, ar fi creat în urma unui referendum organizat în toată Ucraina și va fi numit „Mica Rusie'” (Malorusia), un termen care a desemnat în epoca țaristă teritoriile ce corespund în mare Ucrainei moderne.

Noul stat ar include Ucraina actuală, cu excepția Crimeii, anexată în martie 2014 de Rusia, și capitala sa ar fi Donețk, unul din bastioanele separatiste, în timp ce Kievul ar avea statutul de „centru istoric cultural”.

Constituirea viitorului stat a fost prezentată marți de liderul autoproclamatei „republici populare Donețk” (DNR), Aleksandr Zaharcenko.

Publicat de agenția de presă a autorităților separatiste, anunțul face cunoscut faptul că reprezentanții autoproclamatelor republici Donețk și Lugansk, precum și cei din 19 regiuni ale Ucrainei, au convenit să 'anunțe proclamarea unui nou stat, care va fi moștenitorul Ucrainei'. 

Acest anunț a luat însă prin surprindere autoritățile „republicii” Lugansk (LNR). Serviciul de presă al liderului LNR, Igor Plotnițki, a anunțat că acesta din urmă nu a fost consultat în legătură cu acest proiect.

Ministrul de externe ucrainean Pavlo Klimkin a ridiculizat pe Twitter acest „spectacol (...) al marionetelor Kremlinului”.

În estul Ucrainei, Donețk și Lugansk, a izbucnit în 2014 o revoltă, după ce Kievul l-a alungat pe președintele său prorus din acea vreme, Viktor Ianukovici, în contextul unor proteste de masă care făceau apel la strângerea legăturilor cu Occidentul.

Rusia a condamnat înlăturarea lui Ianukovici, considerând-o o lovitură de stat pusă la cale de către Occident și a răspuns cu anexarea Peninsulei Crimeea, regiune sudică a Ucrainei unde există o mare bază navală rusă la Marea Neagră.