ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele francez, Emmanuel Macron, a afirmat într-un interviu difuzat de postul de radio Europe 1 că Europa nu va putea să se apere fără "o armată europeană adevărată", relatează AFP, citată de Agerpres.

„Europenii nu vor fi apărați dacă nu se decide constituirea unei armate europene adevărate. Față de Rusia, care este la frontierele noastre și care a arătat că poate fi amenințătoare (...), trebuie să avem o Europă care să se apere singură mai mult, fără să depindă doar de Statele Unite, și într-o manieră mai suverană”, a pledat șeful statului francez.

Macron a menționat, fără să numească, „puteri autoritare care reapar și se reînarmează la granițele Europei”. El a făcut, de asemenea, apel la apărare față de „China, Rusia și chiar față de Statele Unite ale Americii”, evocând decizia Washingtonului de a se retrage dintr-un tratat de dezarmare nucleară ce datează din anii '80. „Cine este victima principală?”, se întreabă el, dând apoi și răspunsul: „Europa și securitatea sa”.

UE încearcă să se adapteze unui nou context geopolitic legat de dorința președintelui american Donald Trump de a reduce implicarea SUA în apărarea Europei.

Un fond european pentru apărare urmează să fie înființat în 2019, pentru a dezvolta capacitățile militare ale statelor membre și pentru a promova independența strategică a UE.