ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Franța a votat un proiect de lege prin care lanțurile de magazine sunt obligate să doneze alimentele nevândute, care sunt aproape de termenul de expirare, către organizații caritabile sau să le dea grădinilor zoologice. Distrugerea produselor alimentare este ilegală.

Dinrre cele 7,1 milioane de tone de mâncare risipită în Franța anual, 67% reprezintă alimentele irosite de oameni, iar 11% cea aruncată de marile magazine.

„Fiecare francez aruncă în medie între 20 și 30 de kilograme de alimente pe an, însă o mare parte a deșeurilor alimentare este produsă de marile întreprinderi precum supermarketurile. Magazinele aruncă anual peste 200 de tone de mâncare”, potrivit Digi24.

Noua legislație le interzice magazinelor și să distrugă mâncarea aruncată la gunoi. Unele supermarketuri turnau până acum înălbitor peste legumele, iaurtul sau pizza aruncate la gunoi pentru a-i descuraja pe oamenii fără adapost, dar și pentru a preveni eventualele toxinfecții.

La noi, Inițiativa s-a dovedit a fi greu de pus în practică. Deși sunt magazine care donează mâncare, unele spun că statul trebuie să încurajeze acest lucru. Practic, dacă donează mâncare, ar trebui să achite TVA de 9% statului pentru acele produse. Există un proiect de lege prevede ca produsele aflate la promoție și care expiră în trei zile să fie așezate în rafturi separate.