ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a afrimat că Ucraina va avea nevoie de încă 20-25 de ani pentru a adera la Uniunea Europeană și la NATO. 

„Ucraina, în mod sigur, nu va putea să devină membră a UE în următorii 20-25 de ani, acest lucru fiind valabil și în privința NATO”,  a afirmat Junker. Președintele Comisiei Europene a făcut această declarație în contextul unor discuții despre referendumul pe care Olanda îl va organiza în aprilie pe tema acordului comercial dintre UE și Ucraina, parte a Acordului de asociere dintre cele două părți. 

Potrivit lui Jean-Claude Juncker, „unii olandezi au perceput în mod eronat acel acord ca pe un prim pas spre aderarea la UE”.

Ucraina a dat semne tot mai clare de orientare către Alianța Nord-Atlantică în ultimii ani, după ce Rusia a anexat peninsula Crimeea în 2014 și apoi a susținut o mișcare separatistă prorusă în estul teritoriului său.

De asemenea, Ucraina a găzduit exerciții militare ale NATO anul trecut, în ceea ce s-a dorit a fi o demonstrație de forță pentru Rusia.

În noiembrie 2014, mii de ucraineni au declanșat proteste în piața centrală din Kiev (Maidan) după ce președintele pro-rus de atunci al Ucrainei, Viktor Ianukovici, a refuzat să semneze acordul de asociere cu UE, la Vilnius. Protestele, puse de unii pe seama Occidentului,  s-au răspândit în toata țara, au degenerat în violențe și au dus, la începutul lui 2015, la debarcarea președintelui Ianukovici. Acuzat de reprimarea manifestanților, acesta a plecat în Rusia, unde se află și în prezent.