ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Autoritățile turce au emis un mandat de arestare în cazul predicatorului Fethullah Gulen, exilat în SUA, în cadrul anchetei privind asasinarea în 2007 a celebrului jurnalist de origine armeană Hrant Dink, au relatat media, citate de AFP.

 Este prima dată când Ankara evocă oficial o legătură între asasinat, care a zguduit Turcia, și mișcarea lui Gulen. Clericul, fost aliat al președintelui turc, este desemnat de către Recep Tayyip Erdogan drept creierul tentativei de puci din iulie 2016.

Parchetul din Istanbul a cerut arestarea lui Gulen, precum și a altor cinci persoane, inclusiv fostul procuror Zekeriya Oz, considerat în Turcia ca fiind „gulenist”, potrivit agenției Anadolu, care nu precizează totuși motivele care au determinat parchetul să ia această decizie, nici elementele pe care se bazează.

Hrant Dink a fost ucis cu două gloanțe, în plină stradă, în fața sediului ziarului Agos, pe care îl conducea, pe 19 ianuarie 2007. Fotografia cu corpul său neînsuflețit, acoperit cu o pânză, a marcat spiritele în Turcia.

Cel care a tras, Ogun Samast, pe atunci în vârstă de 17 ani, și-a recunoscut fapta și a fost condamnat la aproape 23 de ani de închisoare în 2011, dar identitatea eventualilor săi comanditari face în continuare obiectul unei polemici puternice.

Hrant Dink a devenit cunoscut înființând Agos, un ziar în limbile turcă și armeană, ce aborda subiecte până atunci considerate tabu. El era detestat de către naționaliștii turci pentru că a calificat drept „genocid” masacrele în rândul armenilor din Imperiul Otoman în timpul primului război mondial. Ankara refuză categoric să recunoască orice genocid.