ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În mai multe orașe din țară au loc sâmbătă manifestări de susținere pentru familia Bodnariu, ai cărei copii au fost luați de Protecția Copilului din Norvegia, Barnevern.
 
ACTUALIZARE. 16.20 Peste o mie de persoane au protestat în Capitală față de măsurile luate de autoritățile norvegiene. Toți participanții și-au exprimat indignarea față de metodele folosite în cazul Bodnariu și au transmis mesaje de susținere pentru membrii familiei. "Children belong to the family", "Norway, give the children back to their family" era înscris pe pancartele purtate de protestatari.

"Întreb pe guvernanții din România dacă știu bine drumul spre Oslo, pentru că domnul Iohannis, ca și președinte al României, trebuie să reprezinte copiii aceștia. Sunt și cetățeni români, domnule Iohannis, și vă rugăm să interveniți ca să fie dați înapoi familiei, a atras atenția unul dintre participanți.

Noi vrem copiii înapoi. Copiii trebuie să crească alături de părinți, de familie, să fie ocrotiți de părinții care i-au născut, de mama care alăptează. Un copil nu poate fi smuls de la sân. Este inuman ce s-a făcut.
 
ACTUALIZARE. 15.00 Câteva sute de persoane din județele Timiș și Arad au protestat în tăcere în fața Prefecturii Timiș împotriva abuzurilor Barnevernet (instituția protecției copilului din Norvegia), transmite Agerpres. După ce i-au înmânat un memoriu prefectului Mircea Băcală, manifestanții au rostit rugăciunea ''Tatăl nostru'' și au încheiat acțiunea de protest. Un memoriu similar va fi remis și Ambasadei Norvegiei la București

Acțiuni de solidaritate au loc în aceste ore la București, Timișoara, Cluj și Constanța, dar și în Italia, la Torino și Roma, în Olanda sau în Belgia, la Bruxelles. Vineri, o manifestație similară a avut loc și la Dublin, în Irlanda.
 
Manifestarea de la Roma se va desfășura în fața ambasadei Norvegiei.

Corespondenta RRA în Italia, Elena Postelnicu, a stat de vorbă cu organizatorul acesteia, Viorel Paiu.

"Vrem să ne exprimăm dezacordul față de nedreptatea făcută familiei Bodnariu, cărora i-au fost luați cei 5 copii fără explicații concrete și cerem reunificarea familiei. Dorim, totodată, să atragem atenția mass-mediei pentru ca aceste tragedii să nu rămână ascunse și să nu se mai repete. Observăm din partea autorităților de la București o implicare parțială și cerem să fie mai determinați în soluționarea rapidă și pozitivă a acestei tragedii familiale. În situația lor pot fi și alți români din străinătate și nu trebuie să mai lăsăm șă se mai repete asemenea cazuri", a spus Viorel Paiu.

Vineri, autoritățile române și cele norvegiene au discutat pe această temă.

Cele două părți au convenit că vor coopera pentru rezolvarea cazului.

Autoritățile române vor organiza în perioada imediat următoare, prin misiunea diplomatică de la Oslo, o vizită la nivel parlamentar în Norvegia.

Și ambasadorul României la Oslo va avea o discuție, miercurea viitoare, cu reprezentanții Ministerului Norvegian al Copiilor, Egalității și Incluziunii Sociale.