ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comunitatea islamică este invitată să voteze în masă candidatul de centru, Emmanuel Macron, care a obținut 23,75% din voturi în primul tur al scrutinului prezidențial din Franța. Un comunicat al marii Moschei din capitala franceză atacă ideile „periculoase și xenofobe” ale lui Marine Le Pen. 

A doua zi după primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, Moscheea cea mai mare din capitala franceză a dictat o linie fără echivoc pentru marea comunitate islamică din Hexagon. Peste patru milioane de musulmani din Franța sunt astfel avizați, autoritatea supremă islamică dând indicații clare de vot.

Chiar dacă n-o citează direct pe Marine Le Pen, un comunicat emis de comunitatea musulmană, o atacă direct pe lidera Frontului Național, explicând că „toți francezii trebuie să rămână strâns uniți în fața amenințării ideilor xenofobe, periculoase pentru coeziunea nostră națională”.

Al doilea tur al prezidențialelor, programat pe 7 mai, se mai citește în comunicat, „se anunță decisiv pentru destinul Franței și al minorităților religioase pe care aceasta le găzduiește”.

Și Consiliul francez al cultului musulman afirmă, prin președintele Anouar Kbibech, că „având în vedere situația excepțională”, se poate deroga obiceiul de a nu da indicații la votare.
 
Între timp, la două zile de la alegeri,  un consilier-cheie al lui Marine Le Pen a fost găsit vinovat de incitare la ură împotriva musulmanilor, scrie The Independent. Robert Menard, primarul orașului Beziers, a fost amendat cu 2.000 de euro pentru că a spus că în școlile din orașul lui sunt prea mulți copii musulmani. „Într-una din sălile de clasă din centrul orașului, 91% dintre copii sunt musulmani. Evident, aceasta este o problemă", a spus Menard în timpul unui interviu televizat.