ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Candidata Frontului Național la alegerile prezidențiale din Franța, Marine Le Pen, a declarat marți că anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia "nu a fost ilegală", contrar poziției Europei și SUA.

"Eu nu cred absolut deloc că a fost o anexare ilegală: a fost un referendum, iar locuitorii din Crimeea au vrut să se alăture Rusiei", a afirmat lidera Partidului Frontul Național pentru postul de radio RMC și BFM TV, conform Agerpres.
 
"Nu văd ce justifică punerea la îndoială a referendumului", a insistat ea.
 
Răspunzând la o întrebare pe această temă, Marine Le Pen și-a exprimat convingerea că, într-adevăr, în opinia sa, Crimeea este parte integrantă a Federației Ruse.
Peninsulă strategică în Marea Neagră, Crimeea a fost anexată în martie 2014 de către Rusia după o intervenție militară, urmată de un referendum și alipirea denunțată ca ilegală de Kiev și Occident.

Această anexare a provocat cele mai puternice tensiuni între Occident și Rusia de la sfârșitul Războiului rece. Drept represalii, SUA și Uniunea Europeană au impus Moscovei un val de sancțiuni economice, încă în vigoare.

În același timp, Marine Le Pen a evocat dificultăți cu finanțarea campaniei sale electorale din cauza refuzului băncilor franceze de a-i oferi credite, lansând un apel de ajutor în acest sens la băncile din Rusia și din SUA, relatează TASS. "La ora actuală, aș mai avea nevoie de 6 milioane de euro. Nicio bancă franceză nu este de acord să mă finanțeze pentru desfășurarea campaniei electorale", a spus lidera Frontului Național.