ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În luna martie, ActiveNews relata despre apelul monahilor de la Mănăstirea Dragac din Kosovo, care cereau ajutor fraților creștini pentru a putea supraviețui.

Unul dintre monahii acelei obști este Sofronie Copan, un american ce a ales să-și ducă crucea în mănăstirea Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril din Kosovo.

Într-un interviu acordat siteului orthochristian, acesta a vorbit despre condițiile în care trăiește minoritatea creștină din Kosovo-ul acum condus de musulmani.

Monahul Sofronie a povestit că poliția din Kosovo și autoritățile albaneze îi hărțuiesc de multe ori pe sârbi sau pe celelalte minorități.

„Anul acesta a fost mai multă presiune asupra noastră din partea populației locale musulmane, decât în trecut. A fost un trend în care lucrurile se îmbunătățiseră în ultimii 10 ani, dar în ultimele luni au apărut din senin mai multe provocări.[...] Recent, în săptămâna de dinaintea plecării mele spre America, am fost la magazin cu un alt călugăr. El a parcat mașina și eu am fost la magazin. Când am ieșit, câțiva polițiști țipau la el în albaneză, limbă pe care el nu o cunoaște. I-am întrebat în albaneză care este problema și au început să țipe și la mine, dacă am droguri în geantă sau arme. Am spus că nu și au continuat să țipe aceleași lucruri la mine. Au spus că situația este gravă și voiau să ne ducă la secție. Ne-au cerut actele, le-am arătat pașaportul american și imediat au spus: `ne pare rău. Puteți pleca`. Asta arată că a fost provocare pe motive etnice și religioase. Dacă ne suspectau cu-adevărat că purtam droguri, ce demonstrează pașaportul american? Ei erau de fapt îngrijorați că sârbii și călugării se plimbă pe străzi.Și apoi au continuat să-l hărțuiască pe celălalt călugăr, care chiar e sârb. Le-am spus că nu înțelege ce zic și să-mi spună mie ca să-i traduc, dar au renunțat și au zis că ne dau drumul, de data aceasta.

În aceeași zi, polițiștii au țipat la niște măicuțe până le-au făcut să plângă. Și în aceeași zi, am fost nevoit să mă duc la procesul unei persoane care țipa `omorâți sârbii` în gura mare în magazin. Ceea ce a fost mai terifiant e că nimeni nu a reacționat atunci, nimănui nu i-a păsat. Acum procesul s-a amânat pentru a treia oară pentru că Tribunalul nu a găsit, din nou, un translator de sârbă, deși e obligat de lege”, a declarat părintele Sofronie.

Acesta spune că motivul acestei bruște creșteri a tensiune este împlinirea unei decade de la proclamarea independenței Kosovo, iar acum majoritatea realizează că lucrurile stau mai rău ca înainte, ceea ce creează frustrare.

Cu toate acestea, frații din obștea mănăstirii fac eforturi să învețe limba albaneză și să iasă în întâmpinarea populației locale. Monahul mai afirmă că există chiar și albanezi care s-au botezat ortodox în secret.

„N-ar fi o idee foarte bună să vă spun numele acelor albanezi care au devenit ortodocși, dar pot să vă spun că ne focalizăm pe ospitalitate și dragoste pentru fiecare. Luăm lecții de albaneză ca să le arătăm că ne pasă de ei. Atunci când vin, le vorbim, le dăm de mâncare, le răspundem la întrebări și în general le arătăm dragoste frățească. Asta are impact asupra oamenilor, așa că au avut loc botezuri secrete în Kosovo și sunt mulți albanezi musulmani care ne-au devenit prieteni. Se vede că li se schimbă inimile. Când te oferi pe tine și te pui într-o situație vulnerabilă de dragul lui Hristos, se arată roadele. Cineva care ți-a fost dușman îți devine prieten și în unele cazuri, ajunge să-L cunoască pe Hristos. Profesoara noastră de albaneză, musulmană, de fel, ne-a învățat să cântăm Fecioară curată (Agni Parthene - n.r.) în albaneză! Și a fost ideea ei. A găsit cântarea online și i s-a părut așa de serenă încât ne-a adus-o la oră”, a povestit americanul.

În încheiere, vă invităm să vizitați siteul Mănăstirii Sfinții Arhangheli din Kosovo, amintindu-vă că achiziționarea unui produs din pangarul online va ajuta Mănăstirea să trăiască în continuare. (FOTO, genți croșetate pentru doamne).