ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Emmanuel Macron a obținut peste 66% din voturile valabile la alegerile prezidențiale desfășurate duminică în Franța, după numărarea voturilor a 99,9% din cei 47 de milioane de alegători înregistrați. Macron a învins-o detașat pe  Marine Le Pen, care a obținut 33,94% din sufragii. 


Președintele SUA, Donald Trump, a scris pe Twitter un mesaj de felicitare pentru Macron. „Felicitări lui Emmanuel Macron cu ocazia marii sale victorii de azi, ca următorul președinte al Franței. Aștept să lucrăm împreună„, a scris liderul american.

În timpul campaniei electorale din Franța, Donald Trump și-a oferit susținerea, în mod tacit, pentru Marine Le Pen,  considerând că ea  este „cel mai bun” candidat în aceste alegeri. Președintele american a afirmat în cadrul unui interviu acordat celor de la Associated Press că, deși nu își exprimă „susținerea oficială” pentru lidera Frontului Național, aceasta „este cel mai bun candidat în ceea ce privește granițele și este cel mai bun candidat cu privire la ceea ce se întâmplă în Franța”. „Cine este cel mai dur cu privire la terorismul radical islamic, și cine este cel mai dur cu privire la problema frontierelor, va avea succes în aceste alegeri”, a declarat liderul de la Casa Albă. 
 
În schimb, fostul președinte american Barack Obama și-a declarat sprijinul pentru Macron.

Deși, de obicei, președinții americani evită orice speculație cu privire la alegerile din alte țări, Trump a sugerat că opinia lui nu diferă de ceea ce face toată lumea. „Toată lumea face predicții cu privire la cine va câștiga. Nu sunt cu nimic diferit”, spunea el luna trecută. 

După atacul terorist din Paris, de pe Champs Elysee, Trump și-a exprimat pe Twitter opinia cu privire la influența acestui atac asupra primului tur al alegerilor din Franța. „Încă un atac terorist în Paris. Poporul francez nu va mai tolera mult această stare de fapt. Va avea un impact major în alegerile prezidențiale!”, sugerând că, probabil, atacul terorist de dinaintea primului tur al alegerilor „o va ajuta” pe Marine Le Pen.