ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Peste 7.000 de polițiști turci au înconjurat și au blocat accesul la baza aeriană Incirlik în această dimineață. Unitatea este folosită de aliații NATO pentru a lansa operațiuni spre Orientul Mijlociu.

Presa turcă speculează despre o nouă tentativă de lovitură de stat, dar autoritățile au spus că operațiunea este doar o simplă verificare a măsurilor de securitate.

”Am terminat o inspecție de securitate generală. Nu am găsit nimic”, a spus ministrul Afacerilor Europene din Turcia.

Conform declarațiilor martorilor, polițiștii aveau arme semiautomate și vehicule blindate.

Baza Incirlik este folosită atât de forțele turce, cât și de militarii americani, și este vitală pentru operațiunile coaliției occidentale de bombardare a jihadiștilor Statului Islamic din Siria și Irak. Conform mai multor date, este vorba despre 1.500 de sioldați aflați în interiorul bazei. De asemenea, la Incirlik sunt depozitate o parte din focoasele nucleare americane de pe continentul european.

Cu câteva ore înainte de "inspecția” de la Incirlik,  președintele Recep Tayyip Erdogan anunțase o serie de modificări în structura organizatorică a forțelor armate ale Turciei, în scopul întăririi controlului guvernului de la Ankara.

Schimbările includ subordonarea directă a armatei, marinei și forțelor aeriene în fața Ministerului Apărării, dar și înlocuirea școlilor militare cu o universitate națională de apărare.