ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 17:06 Secretarul de Stat american Mike Pompeo a anunțat vineri că Statele Unite se retrag din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF) încheiat cu Rusia în 1987, una dintre piesele centrale ale controlului armamentului după Războiul Rece, relatează The Associated Press. 

 
Știrea inițială
 
Secretarul de stat Mike Pompeo este așteptat să anunțe vineri suspendareaTratatului asupra armelor nucleare cu Rusia, care, teoretic, a pus capăt Războiului Rece și prin care erau interzise dezvoltarea și desfășurarea rachetelor nucleare intermediare în Europa.

Tehnic, acum ar putea începe numărătoarea inversă pentru retragerea din acord, care ar trebui să aibă loc abia după 6 luni. 
 
Administrația Trump ar trebui să anunțe vineri retragerea Statelor Unite din tratatul istoric cu Rusia privid controlul armamentelor nucleare , INF ((Intermediate-Range Nuclear Forces), semnat in anul 1987 de Ronald Reagan și Mihail Gorbaciov, care puseseră „piatra milenară’’ a sfârșitului Război Rece, scrie evz.ro.

Vestea a fost dată de către președintele american Donald Trump în urmă cu câteva săptămâni care a anunțat scadența pe 2 februarie, acuzând Moscova de a fi violat în mod repetat acele acorduri. 
 
Washingtonul insistă că Administrația de la Moscova a dezvoltat o nouă rachetă cu rază medie de acțiune, Novator 9M729 (SSC-8, potrivit terminologiei NATO), prin încălcarea Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare. De partea cealaltă, Rusia a negat că ar încălca Tratatul INF, dar a acuzat că sistemele balistice instalate de SUA în România intră în contradicție cu acest acord.

Confirmarea hotărârii de a ieși din tratat ar fi venit după eșecul ultimelor negocieri dintre americani și ruși, desfășurate săptămâna trecută la Beijing. 

Potrivit cotidianului The New York Times, în afara faptului că Rusia ar fi încălcat Tratatul INF, Administrația SUA vrea să renunțe la acest acord deoarece este constrânsă să nu dezvolte armament care ar putea fi folosit pentru descurajarea Chinei în consolidarea poziției în vestul Oceanului Pacific. Dat fiind că nu este semnatară a Tratatului INF, China a putut dezvolta rachete nucleare cu raze medii de acțiune.