ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Tentativa de lovitură de stat din Turcia a fost fără îndoială, subiectul numărul 1 al ultimelor zile. S-au vehiculat multe variante și ipoteze despre ceea ce s-a întâmplat, de fapt, la Istanbul și Ankara. Oficial, autoritățile turce susțin că există o grupare condusă de clericul exilat Gullen care a creat o rețea paralelă în administrație și armată, care ar fi încercat să preia puterea prin forță în stat.

În sprijinul acestei variante a venit și Ministrul de Externe al Serbiei, Ivița Dacici. Acesta a susținut că doborârea avionului rusesc deasupra Siriei a fost realizată tocmai de un membru al acestei rețele paralele din armată, cu scopul de a crea disensiuni între Turcia și Rusia.

 "Știți foarte bine ce crede partidul nostru (Partidul Socialist din Serbia -n.r.) despre aceste lovituri, despre venirea la putere prin intermediul violenței. Aceste lovituri nu au adus nimic bun poporului sârb și nu ar aduce nici celui turc și mai sunt sigur că această lovitură are multe nuanțe din afara țării și i-au lipsit doar niște elemente de imagine și niște instrumente precum au fost aici (la manifestațiile care au dus la căderea regimului Miloșevici -n.r.). Acum este foarte clar că doborârea avionului rusesc a fost făcută de un pilot care aparținea grupării care a dat lovitura de stat și acum că Turcia și-a reînoit legăturile cu Rusia, evident că a deranjat pe cineva", a spus fostul premier, la congresul Partidului. 

 În sprijinul afirmațiilor lui Dacici vine o informație foarte interesantă, și anume că Alexandr Dughin - cel considerat a fi un ideolog influent la Kremlin, era la Istanbul chiar în ziua în care s-a declanșat lovitura militară eșuată. 


Mai mult, Dughin afirmă că în timpul vizitei sale în Turcia, s-a întâlnit cu un apropiat al președintelui Erdogan, respectiv primarul Ankarei, Melih Gökçek. Acesta i-ar fi confirmat că oamenii lui Fethullah Gullen ar fi creat un "stat paralel" în Turcia, cu sprijinul direct al Statelor Unite.

"A fost ultima șansă pentru a-l răsturna pe Erdogan, care, cu susținerea Kemaliștilor, a decis să se rupă de Washington și să se alinieze politice Euroasiatice a Moscovei. Mai mulți politicieni turci mi-au spus că Turcia ia serios în considerare să părăsească NATO și să caute o alianță militară cu Moscova. Rețeaua agenților americani avea o singură șansă: aceea a unei lovituri de stat și și-au forțele să o pună în aplicare", a scris Dughin pe siteul Katehon.com.

Dughin mai afirmă că acum nimic nu mai impiedică Turcia să rupă relațiile cu Statele Unite și partenerii săi. În acest context, devin explicabile declarațiile virulente împotriva SUA venite de la Ankara.

"Nimic nu mai poate împiedica Turcia să se rupă complet de instigatorii răsturnării guvernului legitim, să părăsească NATO și să vină alături de Rusia. Viitorul aparține axei Moscova - Ankara, așa cum scriam în cartea pe care am publicat-o în Turcia acum 10 ani", a notat ideologul.