ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul de la Berlin insistă să se creeze o misiune de observare a Uniunii Europene pentru protecția navigației în Golful Persic, a declarat luni ministrul german de externe, Heiko Maas, citat de Agerpres.

„De asemenea, este previzibil că va lua ceva timp să convingem de asta Uniunea Europeană”, a recunoscut oficialul german, cu ocazia unei vizite în orașul polonez Slubice, aflat la granița dintre cele două țări.

Potrivit ministrului german de Externe, Heiko Maas, Uniunea Europeană ar trebui să trimită o misiune de observare, nu una militară, cum doresc Statele Unite, pentru asigurarea libertății de navigație pe ruta de transport al petrolului prin Golful Persic.

Peter Beyer, coordonatorul politicii transatlantice a Germaniei, a declarat luni la rândul său că RFG ar trebui să joace un rol central în misiunea propusă Uniunii Europene. 

„Avem interese de securitate și responsabilități în regiune. Trebuie să ne ridicăm la înălțimea acestora”, a argumentat oficialul german, respingând și el o posibilă participare la misiunea condusă de americani.

„Dacă Germania ar participa la o misiune condusă de SUA și situația ar escalada, ar exista un mare pericol de a fi atrași într-o misiune militară (...) Asta nu ar fi în interesul nostru”, a explicat Peter Beyer.

Germania, Franța și Marea Britanie se raportează la Iran diferit față de aliatul lor de peste Ocean, depunând eforturi pentru menținerea acordului nuclear încheiat cu Teheranul în 2015, în ciuda părăsirii unilaterale a înțelegerii de către Statele Unite.

Regatul Unit are, însă, propria abordare în privința misiunii internaționale din Golf, mergând alături de S.U.A. și nu de U.E. 

Marea Britanie se alătură Statelor Unite într-o „misiune internațională pentru securitatea maritimă” în Strâmtoarea Ormuz, situată la intrarea în Golful Persic, a declarat ministrul britanic de Externe, Dominic Raab, citat de Times of Israel, potrivit Mediafax.

„Misiunea va contribui la consolidarea securității și va oferi garanții industriei maritime”, a explicat Dominic Raab.

Marea Britanie anunțase acum două săptămâni trimiterea de nave militare în zona Golfului Persic, care să escorteze vasele aflate sub pavilion britanic, în contextul capturării de Iran a unui petrolier britanic, ca replică la o măsură similară luată de autoritățile engleze din Gibraltar împotriva unui petrolier iranian, suspectat că ar livra materia primă Siriei, încălcând sancțiunile internaționale în vigoare, fapt negat de Teheran.