ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cele trei partide de opoziție din Coreea de Sud au înaintat sâmbătă în Parlament o moțiune pentru destituirea președintelui Park Geun-hye, aflat în centrul unui scandal de corupție.
 
Park Geun-hye ar putea deveni prima deținătoare a acestei funcții care își încheie prematur mandatul în urma unui scandal.
 
Moțiunea a fost semnată de 171 dintre cei 300 de membri ai Legislativului de la Seul. În textul documentului se arată că președintele Park a încălcat legea și a comis abuz de putere.

„Prin urmare, propunem începerea procedurilor de destituire pentru a proteja Constituția și pentru a restaura ordinea constituțională”, au notat semnatarii moțiunii.

Potrivit documentului, „dorința poporului este ca președintele să părăsească funcția, iar asta a reieșit clar din marșurile și protestele la care au luat parte numeroși cetățeni din generații diferite, cu ideologii și origini diferite”.

Votul privind destituirea președintelui ar urma să aibă loc în data de 9 decembrie, au spus reprezentanții partidelor de opoziție.

Procedura prevede că înainte să intre în dezbaterea plenului orice document trebuie evaluat, în prealabil, de secretariatul acestui for.

Pentru ca moțiunea să fie adoptată, cele trei partide semnatare au nevoie și de votul a 28 de membri ai formațiunii lui Park. Abia atunci ar deține majoritatea de două treimi necesară pentru o destitui.

Scandalul politic din Coreea de Sud durează deja de câteva săptămâni, iar populația îi cere tot mai insistent demisia președintei. Persoane apropiate acesteia au fost deja arestate pentru abuz de putere și fraudă, iar sediile mai multor companii de la Seul au fost percheziționate.

Aceasta este acuzată că a cerut sfatul unei prietene în chestiuni oficiale, inclusiv unele strict secrete. Iar despre consiliera neoficială se spune că s-a folosit de relația privilegiată ca să își ajute fiica să intre la facultate.