ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Rusia afară, Arabia Saudită înăuntru. Știrea conform căreia Rusia a pierdut locul din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a trecut neobservată. Votul s-a dat la finele lunii octombrie, când Federația Rusă nu a mai obținut numărul de voturi necesare pentru reînnoirea mandatului din cadrul UNHRC (Consiliul pentru Drepturile Omului al Națiunilor Unite). Cu doar 112 voturi pentru, deși avea nevoie de 114 , Federația Rusă a fost pusă pe liber, locul său fiind preluat de Croația. În schimb, Arabia Saudită, monarhie absolutistă islamistă (wahabită), în care încălcarea drepturilor omului este la ordinea zilei, și-a păstrat scaunul pentru încă trei ani.

Rusia poate fi considerată pe bună dreptate un stat autoritar, în care au loc frecvente încălcări ale drepturilor omului. Dar acțiunile statului rus nu pot fi comparate cu ceea ce se întâmplă în monarhia saudită, unde în continuare se aplică sharia, "necerdincioșii și femeile adultere fiind ținta celor mai cumplite pedepse corporale. Arabia Saudită este, de asemenea, susținătoarea fundamentalismului islamic care a pus stăpânire în ultimii doi ani pe Irak și Siria. Saudiții sunt cei care au comis nenumărate agresiuni militare împotriva Yemenului și la fel de multe execuții.

Nu mai contează nici faptul că abia în 2011 femeile au primit dreptul de a vota și de a candida la alegerile municipale. Tot în 2011 o femeie a fost însă condamnată la mai multe lovituri de bici pentru că a condus o mașină. Un alt caz ce a ajuns să fie cunoscut la nivel internațional a fost cel din 2013, al unui tânăr de 17 ani, arestat pentru că a luat parte la un protest antiguvernamental din Arabia Saudită. El a fost condamnat la crucificare și decapitare.