ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Luni, la ONU, ștafeta de super-putere mondială i-a fost predată lui Vladimir Putin, care a acceptat-o bucuros. Așa își începe Benny Avni articolul din New York Post, intitulat ”Obama l-a făcut pe Putin cel mai puternic lider al lumii”

New York Post, unul dintre cele mai vechi ziare americane, scrie că Rusia a devenit unica super-putere mondială. De luni, de când, notează ziarul, ștafeta a fost predată lui Vladimir Putin, care a acceptat-o bucuros.

Președintele Obama(vă amintiți de el?) a decis că idealurile expuse de fondatorii ONU acum 70 de ani, diplomația și ”ordinea internațională” vor fi valabile mult timp de-acum înainte, în timp ce puterea și forța vor fi perdante. Putin, de asemenea, a făcut recurs la legile ONU (așa cum le vede el) și a folosit discursul său pentru a anunța formarea unei ”largi coaliții internaționale” pentru a lupta împotriva SI în Irak și Siria, scrie Benny Avin în NY Post.
 
”Dar cine va conduce această nouă coaliție? Indiciu: Moscova a celebrat întotdeauna victoria Aliaților în cel de-al Doilea Război Mondial ca pe o victorie obținută de Rusia”, continuă jurnalistul american.
New York Post consideră că intervenția lui Obama nu a fost decât un șir lung de vorbe-n vânt, în vreme ce Putin și-a confirmat discursul prin acțiune, acordând sprijin militar Siriei, unde și-a trimis forțele aeriene.

Discursul lui Obama este ”ca de obicei”, plin de promisiuni, fără rezultate pozitive. În schimb, desfășurarea în Siria de forțe armate, de către Putin, și decizia de a-l înarma pe Assad au creat ”fapte pe teren”, continuă NY Post.
Acestea l-au propulsat pe primul loc, pentru că Putin a luat inițiativa de a rezolva una dintre cele mai importante probleme  mondiale.
 
Ziarul american arată că, la Adunarea Generală a ONU Obama a fost mai puțin aplaudat, spre deosebire de discursurile din anii trecuți, rămâne extrem de popular. Chiar dacă cei pe care el i-a criticat, Putin, Assad, Xi Jinping și liderul iranian  Hassan Rohani nu se aflau în sală când a vorbit și nu l-au auzit. Pentru că, oricât de puternice ar fi cuvintele sale, rareori sunt susținute de acțiuni.
 
Și, continuă NY Post: Pe Putin nu l-a aplaudat nimeni. Iar el a fost interesat mai mult să  inspire teamă decât să fie plăcut. Și din nou cuvintele lui au urmărit să explice acțiunile sale puternice. Iată cum Putin a retras Americii titlul de lider. 

De aceea, a împrumuta din discursul lui Obama, e de rău pentru Siria, unde războiul va continua, câtă vreme Assad rămâne la putere. E de rău pentru Europa și vecinii Siriei, care habar n-au ce să facă cu refugiații.
 
Și e de rău pentru America. Pentru că, mai devreme sau mai târziu, după baia de sânge și în condiții mai grele decât acum, viitorul nostru președinte va fi pus să îi ia ștafeta lui Putin. Iar asta ar putea fi complicat, conchide ziarul american.