ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O anchetă publicată de ziarul New York Times arată cum a devenit Kosovo principalul centru de recrutare din Europa pentru islamul radical. 

După intervenția NATO din 1999 și declararea unilaterală a independenței, fosta provincie sârbă a ajuns un paradis al extremismului religios. La asta au contribuit major grupările de predicatori și asociațiile finanțate cu dolari de Arabia Saudită. Qatar, Kuweit și Bahrain, afirmă autorii anchetei relizate de NYT în fosta provincie sârbă care și-a proclamat independența la începutul lui 2009. 

În fiecare vneri, la câțiva metri de statuia lui Bill Clinton, care le adresează, de pe piedestal, un salut kosovarilor, sute de tineri, cu barbă, sunt protagoniștii unui adevărat spectacol, îngenunchind pe trotuarul de vizavi, in fața unei moschei improvizate într-un fost magazin de mobilă, scriu jurnaliștii americani.

Moschee care este doar una dintre cele ridicate aici cu banii guvernului Arabiei Saudite, considerat principalul vinovat pentru răspândirea Wahhabismului, ideologie conservatoare dominantă în Arabia Saudită, în ultimii 17 ani scurși de la intervenția americană care a dus la smulgerea micii provincii Kosovo de sub oprimarea Serbiei, susțin autorii.

De atunci, subliniază NYT, în anii care s-au scurs sub protecția americană, banii saudiților și influența au transformat această societate musulmană, cândva tolerantă, într-un paradis al extremismului islamic și o conductă pentru jihadiști. 

La fel ca restul Europei, Kosovo încearcă acum să se apere de amenințarea Islamului radical. În ultimii doi ani, poliția a identificat 314 kosovari, printre care doi kamikaze, 44 de femei și 28 de copii, care au plecat în străinătate pentru a se alătura Statului Islamic, acesta fiind cel mai mare număr pe cap de locuitor din Europa, continuă NYT.
 
Toți aceștia au fost radicalizați și recrutați, spun anchetatorii din Kosovo, de către o grupare de clerici extremiști și de asociații secrete fondate de saudiți și de alte state din Golf, folosind o rețea obscură, întortocheată, de donații în care au fost implicați organizații caritabile, miniștri și persoane private.
 
După 2 ani de anchetă, poliția a acuzat 67 de persoane, a arestat 14 imami și a închis 19 organizații musulmane care au acționat împotriva Constituției, pentru incitare la ură și pentru recrutarea teroriștilor. 
Este o schimbare radicală de 180 de grade pentru un teritoriu cu 1,8 milioane de oameni care, până nu demult, era considerat una dintre societățile musulmane cele mai pro americane din lume. Americanii erau considerați în Kosovo drept eliebratori, după bombardamentele NATO asupra Serbiei, din 1999, care au dus, în cele din urmă, la independența Kosovo, arată jurnaliștii americani.

Dar, unde americanii au văzut o șansă pentru a crea o nouă democrație, saudiții au găsit terenul propice pentru răspândire Wahhabism-ului. Iar acum în Kosovo există peste 800 de moschei, dintre care 240 au fost construite după război, fiind acuzate că sprijină îndoctrinarea noii generații. Ele fac parte din ceea ce imamii moderați și oficialii kosovari descriu ca fiind o strategie deliberată, pe termen lung, a saudiților, de remodelare a Islamului, nu doar în Kosovo, ci în întreaga lume.