ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Începând de vineri, 25 august, giganții Internetului au în Uniunea Europeană (UE) obligații consolidate în lupta împotriva conținuturilor ilegale și vor trebui să fie „mai transparenți”, riscând altfel amenzi uriașe, în virtutea unei noi legislații fără echivalent în lume, Digital Services Act (DSA), potrivit stiripesurse.ro.  

Începând de astăzi DSA se aplică în cazul celor mai mari 19 rețele de socializare, piețe de bunuri și motoare de căutare, între care Google, YouTube, Amazon, Facebook, Instagram, X (fosta Twitter) sau TikTok.

Aceste companii - care au fiecare peste 45 de milioane de utilizatori activi în UE - au noi obligații de „combatere a dezinformării”, „urii online”, pornografiei infantile sau contrafacerilor, sub supravegherea Comisiei Europene (CE).

„UE este azi prima jurisdicție din lume în care platformele online nu mai beneficiază de un «drept de trecere» și nu mai stabilesc propriile lor reguli. Ele sunt de-acum entități reglementate la fel ca instituțiile financiare”, a declarat comiarul european însărcinat cu Piața Internă, Thierry Breton, care promite să „impună respectarea scrupuloasă a DGA”.

„Aducem valorile noastre europene în lumea digitală. Cu norme stricte privind transparența și responsabilitatea, Legea privind Serviciile Digitale urmărește să ne protejeze copiii, societățile și democrațiile. Începând de astăzi, platformele online foarte mari trebuie să aplice noua lege”, a scris Ursula von der Leyen, într-o postare pe X, fostul Twitter.

Contravenienții se expun unor amenzi care ajung la 6% din cifra de afaceri mondială a grupului din care fac parte, iar, ca ultim recurs, în cazul unor infracțiuni grave, la o interzicere temporară a funcționării în UE.

Platformele sunt obligate să le propună navigatorilor pe Internet un instrument de semnalare cu ușurință a conținuturilor ilicite - definite de legislațiile naționale sau texte europene -, iar apoi să le retragă rapid. Ele sunt obligate să se supună unui audit anual independent în vederea verificării faptului că-și îndeplinesc obligațiile.

Site-urile de comercializare au obligația de urmări vânzătorii, cu scopul de a reduce fraudele.

Respectarea regulilor de către rețeaua de socializare X urmează să fie atent examinată, din cauza numeroaselor transformări controversate operate de către patronul ei, Elon Musk.

În iunie, un „test de stres” aplicat Twitter de către o echipă a UE a conchis că această rețea de socializare „mai are multe de făcut” pentru a respecta regulile DGA, potrivit unui oficial din cadrul Comisiei.

Aproximativ 100 de persoane din cadrul CE sunt însărcinate să supravegheze aplicarea DGA.