ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pentagonul a făcut publică noua strategie națională, care, printre altele, prevede opoziția față de ”state revizioniste, precum Rusia”. Moscova a reacționat imediat, anunțând că la Kremlin a fost convocat Consiliul de Securitate.

În cadrul reuniunii Consiliului rus de Securitate, ce va avea loc în prezența președintelui Vladimir Putin, vor fi discutate ”măsurile suplimentare necesare contracarării amenințărilor la securitatea națională a țării, în condițiile sancțiunilor occidentale”, conform Ria Novosti, care citează un comunicat al Kremlinului.

De asemenea, ar putea să fie luate în discuție și 'contramăsurile' la noua strategie militară a SUA prezentată miercuri de Pentagon. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că formulările din documentul SUA privind Rusia demonstrează ”o atitudine conflictuală, lipsită de orice obiectivitate, și pe termen lung”.

Pentagonul a prezentat miercuri noua strategie militară națională a SUA în care Rusia, alături de China, Iran și Coreea de Nord, este considerată ”stat revizionist”, care încalcă normele internaționale și este dispusă să folosească forța pentru a-și atinge obiectivele.
 
"Există o probabilitate mică, dar aflată în creştere, ca Statele Unite să fie implicate într-un conflict cu o mare putere, consecinţele fiind imense", susține, în prezentarea strategiei, şeful Statului Major Interarme al Statelor Unite, referindu-se la Rusia şi China.

"Rusia a demonstrat în mod repetat că nu respectă suveranitatea vecinilor şi că este dispusă spre folosirea forţei pentru a-şi atinge obiectivele. Activităţile militare ruse subminează securitatea regională atât în mod direct, cât şi prin forţe subordonate", a explicat Dempsey, referindu-se la ingerinţele Moscovei în estul Ucrainei.

Conflictul  din estul separatist al Ucrainei a tensionat la maximum relațiile dintre America și Rusia, pentru prima dată de la finalizarea Războiului Rece. 

SUA și UE au instituit o serie de sancțiuni, inclusiv economice și financiare, împotriva Moscovei, acuzată de Kiev și de Occident de agresiune în Ucraina.