ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Zuzana Caputova, membră a partidului neparlamentar „Slovacia Progresistă” a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale din Slovacia, organizat sâmbătă, după ce a obținut 40,5% dintre voturi, conform rezultatelor parțiale comunicate duminică de Comisia Electorală din Slovacia, relatează BBC și Reuters.

Contracandidatul său, Maros Sefcovic, vicepreședintele Comisiei Europene și liderul partidului de guvernare Smer, a obținut 18,7% dintre voturi, fiind pe locul doi.

În vârstă de 45 de ani, și fără niciun fel de experiență în vreo funcție publică, Zuzana Caputova s-a remarcat prin activismul în cadrul unui ONG care are ca principal obiect de activitate lupta anti-corupție. În anii 2.000 a promovat cauze ecologiste.


În 2016 a câștigat premiul Goldan pentru Mediu Înconjurător pentru o cauză susținută în țara sa. În 2017, s-a înscris în partidul „Slovacia Progresistă”, care a candidat cu o platformă bazată pe lupta anti-corupția. Ca promisiune electorală, Caputova a declarat că va opera schimbări în sistemul judiciar astfel încât să obțină o justiție independentă. 

De asemenea, ea a promis că va acorda atenție mediului înconjurător și că va susține legalizarea parteneriatelor civile. În ceea ce privește adopția copiilor de către cupluri homosexuale, ea a precizat că este de acord cu această soluție dacă alternativa este instituționalizarea. Caputova s-a remarcat după protestele în urma uciderii jurnalistului Jan Kuciak, pe care manifestanții l-au pus pe seama partidului de guvernământ, condus de premierul de-atunci, Robert Fico.

Ea a apărut într-un clip în care se susținea dreptul femeii de a alege dacă face sau nu avort, dar Caputova a declarat ulterior că avortul reprezintă o tragedie pentru o femeie și că a fi mamă este cel mai important lucru pentru ea.
 
De asemenea, Caputova a apărut într-o conferință de presă alături de arhiepiscopul catolic Robert Bezak.