ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La începutul lui 2019, chiar înainte de criza COVID, pitorescul oraș polonez Cracovia interzicea total folosirea cărbunelui și lemnului la făcutul focului, pentru a reduce poluarea.

După cum relata agenția de stat PAP, aceasta însemna că locuitorii erau pasibili de amenzi serioase dacă băgau lemne sau cărbune în sobe, godine, boilere sau șeminee.

Nici măcar frigările în aer liber nu erau permise, dacă era vorba de grătare fixe. Cărbunele și lemnul erau îngăduite doar la grătarele portabile, de mici dimensiuni.

În timpul acestui regim de „prohibiție carbonică”, se organizau inspecții cu drone dotate cu camere termale și monitoare de praf pentru depistarea contravenienților.

Astăzi, calimera s-a schimbat radical.

Polonia se confruntă cu milioane de refugiați ucraineni și cu prețuri record la energie. Pericolele poluării și ale schimbării climatice au rămas departe, uitate în istorie.

În fața tăvălugului crizei, guvernul premierului Mateusz Morawiecki a anunțat că va lua măsuri pentru a le înlesni oamenilor cocoșați de facturile la încălzire să culeagă lemne din pădure pentru foc.

Ministrul adjunct pentru Climă și Energie, Edward Siarka, a scris cu mărinimie pe Twitter:

„Cu acordul pădurarilor, este posibil și culesul de crengi pentru foc.”

Dar nu trebuie înțeles că, de acum încolo, polonezilor le va fi permis să intre în pădure cu topoare și joagăre și să taie pomi.

Suntem în secolul XXI, ce dracu!

Cei care doresc să culeagă lemne pentru foc trebuie să treacă printr-un proces de instruire (!) și să obțină permisiunea expresă a autorităților forestiere locale.

Mai mult, directorul silvic din Katowice, Marek Mroz, a explicat că nu pot fi culese decât crengile care zac pe pământ și care se încadrează în standardele de dimensiuni legale:

„Pot fi adunate doar crengile. În același timp, ramurile colectate nu trebuie să fie mai groase de șapte centimetri.”

Realizând probabil grotescul situației, premierul Morawiecki a aruncat vina creșterii explozive a prețurilor pe ceea ce a numit „Putinflacja” (Putinflație), provocată de invazia lui Putin în Ucraina.

Rusia a sistat livrările de gaze Poloniei, după ce Morawiecki a refuzat să plătească în ruble, așa cum a cerut Moscova.

Jumătate din gazele consumate de Polonia proveneau din Rusia, astfel încât actuala criză energetică este de înțeles.

Îndemnul adresat populației de a strânge crengi din pădure pentru încălzire și gătit nu este prima bizarerie a guvernului Morawiecki, care pare să se fi schimbat mult sub spectrul războiului.

Recent, cu ocazia participării la o școală de vară a tineretului din partidul său,premierul polonez a cerut Norvegiei nici mai mult, nici mai puțin decât să împartă cu partenerii europeni profiturile „gigantice” pe care le realizează din scumpirile la petrolul și gazele pe care le exportă.

„Trebuie să plătim Norvegiei sume gigantice de bani pentru gaze – de patru sau cinci ori mai mari decât plăteam în urmă cu un an. E o nebunie!”

Într-un acces de progresism, în care proprietatea este bun comun și granițele dintre țări dispar, politicianul presupus conservator a continuat cu elan:

„Ei (norvegienii) ar trebui să împartă aceste profituri excesive. Nu este normal, este nedrept. Este o jertfă indirectă pe altarul războiului început de Putin.”

Pentru a atinge climaxul cu următoarele cuvinte:

„Scrieți-le tinerilor voștri prieteni din Norvegia... Ar trebui să împartă, nu neapărat cu Polonia, dar cu Ucraina, cu cei mai afectați de război. Nu așa e normal?”

Nici nu ne-am dat seama acum treizeci de ani ce conservator era Ion Iliescu!