ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O scurgere de informații privind negocierile pentru Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP) între SUA și UE pune cele două părți în dificultate.

TTIP are mulți adversari în Europa, iar Comisia Europeană și SUA și-au exprimat luni regretul față de „neînțelegerile" provocate de scurgerea de informații confidențiale, scrie independent.co.uk.

Greenpeace Olanda a obținut 248 de pagini din documentele confidențiale ale negocierilor pentru Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP), care arată pentru prima oară poziția părții americane și încercări deliberate ale acesteia de modificare a procesului legislativ democratic din UE, cu impact asupra mediului și sănătății, se arată într-un comunicat al organizației Greenpeace.

Documentele confidențiale, pe care Greenpeace le-a publicat luni, reprezintă peste două treimi din totalul documentelor valabile în luna aprilie, la a 13-cea rundă de negocieri pentru acordul TTIP de la New York. Aceste documente acoperă 13 capitole care se referă de la telecomunicații la cooperare în domeniul reglementărilor și de la pesticide, alimente și agricultură până la barierele comerciale.

”Aceste documente confirmă ce am spus de mult timp. TTIP va pune corporațiile în centrul deciziilor politice, în detrimentul mediului și al sănătății publice. Am știut că poziția UE este proastă, vedem acum că este chiar mai rea. Un compromis între cele două părți ar fi inacceptabil”, a declarat Jorgo Riss, director al Greenpeace EU. Greenpeace identifică patru motive principale de îngrijorare, în domeniul protejării mediului, al climei, al principiului preventiv și a activităților de lobby pentru companii.

Totodată, documentele obținute de Greenpeace sugerează că ambele părți se gândesc să acorde companiilor un acces mai mare și participare în procesul decizional. Jorgo Riss consideră că efectele TTIP ar fi inițial subtile dar în cele din urmă devastatoare, pentru că ar face ca legile europene să fie judecate în funcție de consecințele pentru comerț și investiții, fără să țină seama de protejarea mediului și de sănătatea publică.

Comisia Europeană și-a exprimat luni regretul față de "neînțelegerile" provocate de o scurgere de informații confidențiale despre acordul transatlantic de liber-schimb (TTIP), aflat în curs de negociere cu SUA, și a susținut că nu va accepta "niciodată" o diminuare a standardelor de protecție a consumatorilor și mediului în blocul comunitar, relatează AFP.

„Niciodată UE nu va semna vreun acord comercial care să diminueze nivelul de protecție al consumatorilor, securitatea alimentară sau protecția mediului", a scris pe blogul personal comisarul european pentru comerț, Cecilia Malmstrom. „Acordurile comerciale nu vor schimba legile noastre privind organismele modificate genetic sau modul de producție al cărnii de vacă în deplină securitate ori modul în care ne protejăm mediul', a adăugat ea. 'Nu voi fi eu cea care va relaxa normele", a continuat comisarul european în postarea pe blog, susținând de asemenea că documentele publicate de ONG-ul Greenpeace 'nu reflectă ce va rezulta în urma negocierilor' aflate în derulare.

În opinia Ceciliei Malmstrom, în această chestiune este vorba despre „unele neînțelegeri", iar documentele la care face referire Greenpeace „reflectă pozițiile de negociere ale fiecărei părți, nimic altceva". „Un acord încheiat de UE nu poate schimba legislația decât pentru a o consolida. Putem să cădem de acord cu un partener pentru a înăspri regulile privind securitatea medicamentelor, de exemplu, dar nu pentru a le slăbi", a insistat ea.

TTIP se lovește de o puternică rezistență în societatea civilă, care îi critică opacitatea și impactul pe care l-ar putea avea asupra agriculturii, sănătății sau mediului.

În iunie 2013, președintele SUA, Barack Obama, președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, și președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, anunțau că Statele Unite și Uniunea Europeană (UE) vor lansa negocierile pentru un acord de Parteneriat Transatlantic pentru Comerț și Investiții (Transatlantic Trade and Investment Partnership (T-TIP sau TTIP)).

Marile puteri susțin că TTIP vrea să reducă barierele transatlantice care stau în calea comerțului și a investițiilor între UE și SUA. Cine anume dorește acest lucru? Logic, marile corporații internaționale, care prin lobby-ul lor pun presiune pe UE și SUA să încheie acest acord.

Și cum aceste acorduri vor fi apoi „actualizate”, adică extinse, se va ajunge ca, în final, corporațiile să pună stăpânire până și pe apa de băut, pe aerul de respirat, pe viața noastră pe acest pământ. Și totul în numele interesului „nostru”, pentru creștere și locuri de muncă.