ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Drama familiei Bodnariu, căreia i-au fost luați copiii de către statul norvegian, a sensibilizat o lume întreagă.

Reprezentanții mai multor organizații pentru drepturile omului au organizat proteste în 22 de țări, încercând astfel să sesizeze instituțiile europene și norvegiene în legătură cu drama familiei Bodnariu, care în luna noiembrie 2015 a fost lipsită de toți cei cinci copii de către autoritățile norvegiene. 

Comisarul European pentru Drepturile Omului, Rnils Muiznieks, a declarat că separarea copiilor de părinții lor poate fi admisă numai în cazuri extreme și excepționale, atunci când copilul ar putea suferi daune serioase din cauza comportamentului părinților. Dar și în astfel de situații separarea poate fi doar o soluție temporară. Acesta a răspuns astfel unei sesizări făcute de deputatul moldovean, Valeriu Ghilețchi.

"Separarea copiilor de părinți este o chestiune mai largă și aici se cere maximă prudență, pentru că noi trebuie să ne întrebăm ce este mai bine în interesul copilului. Cel mai bun lucru în interesul copilului aproape întotdeauna este ca acesta să fie cu părinții săi”, a spus oficialul european citat de Sputnik.md

Muiznieks a mai subliniat că "doar în cazuri extreme și excepționale, când copilul poate suferi daune serioase din cauza comportamentului părinților, el ar trebui separat temporar de părinți”.

Potrivit comisarului european, instituțiile trebuie să intervină „pentru a susține familiile, ca acestea să rămână împreună și copiii să fie cu familiile lor”. "Separarea copiilor de părinți trebuie să aibă loc doar în ultima instanță și doar pentru o perioadă foarte scurtă”, a conchis Muiznieks.

 
Barnevernet a luat în custodie cei cinci copii ai familiei Marius și Ruth Bodnariu. Cel mai mic dintre aceștia a fost redat familiei.
 
În urmă cu câteva zile, ministrul care are în subordine serviciul de Protecție a Copilului din Norvegia, în grija căruia încă se află patru dintre copiii familiei Bodnariu, a făcut un pas înapoi. Politicianul a declarat că va reanaliza mai multe dosare instrumentate de Barnevernet.

"Luam criticile vis-a-vis de Protecția Copilului foarte în serios și am dat Comisiei de Sănătate misiunea să reevalueze o serie de dosare", a spus Solveig Horne, ministrul norvegian pentru copii.