ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Organizația Mondială a Sănătății a laudat Suedia, considerând-o un „model” pentru combaterea coronavirusului, după ce statul scandinav a fost ținta criticilor unor experți pentru că a refuzat până acum să impună restricții, scrie New York Post.

Dr. Mike Ryan, principalul expert al OMS pentru situații de urgență, a declarat miercuri că „putem lua lecții” de la națiunea scandinavă, care s-a bazat în mare măsură pe cetățeni. Laudele aduse acum de OMS vin însă după ce majoritatea țărilor din Europa și-au periclitat serios economia, ținând oamenii în case și punând în dificultate companiile.”Cred că există percepția potrivit căreia Suedia nu a impus măsuri de control și că a lăsat boala să se răspândească”, a declarat pentru presă Ryan. Dar ”Nu este deloc adevărat”, a continuat acesta.

Ryan a precizat că, în loc de izolare, Suedia a ”implementat o politică publică foarte puternică privind distanțarea socială, cu privire la îngrijirea și protecția persoanelor plasate pe termen în instituții de îngrijire”.

”Ceea ce a făcut în mod diferit este că s-a bazat foarte mult pe relația cu cetățenii și capacitatea și voința acestora de a implementa auto-distanțarea socială și auto-reglementarea”, a subliniat el.”În acest sens, ei au implementat o politică publică printr-un parteneriat cu populația”, a insistat el.

De asemenea, Suedia a intensificat testarea și are o capacitate adecvată în spitale de gestionare a focarelor, a relevat el.

”Cred că dacă vrem să ajungem la o nouă normalitate, Sueedia reprezintă un model, dacă vrem să ne întoarcem înapoi la o societate în care să nu avem izolare”, a apreciat expertul OMS.

Cu o populație de 10,3 milioane de locuitori, Suedia a înregistrat peste 20.300 de cazuri și 2.462 de morți - un bilanț cu mult mai mare decât vecinii săi din nordul Europei care au implementat măsuri mai stricte.
 
În schimb, Danemarca a înregistrat 9.206 de cazuri și 443 de decese în rândul celor 5,8 milioane de locuitori, în timp ce Norvegia a înregistrat 7.680 de cazuri și 207 de decese la o populație de 5,4 milioane, potrivit celor mai recente cifre ale Universității John Hopkins. Finlanda a confirmat doar 4.906 de cazuri și 206 de decese la o populație de 5,5 milioane.

Abordarea Suediei a fost criticată de 2.300 de oameni de știință, care luna trecută au adresat o scrisoare guvernnului, cerându-i să-și reconsidere politica privind neimpunerea unor restricții.