ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Francois Fillon, candidatul dreptei la președinția Franței, a vorbit, luni, în prima dezbatere televizată care i-a avut față-n față pe candidații care se bat pentru fotoliul de președinte al Franței, despre greșelile Occidentului față de conflicte din Europa sau Orientul Mijlociu.
 
„Noi am fost cei care am schimbat granițe. De exemplu, gândiți-vă la Kosovo. Credem că dacă suntem occidentali totul ne este permis-putem intra în Irak, putem face ordine în orice colț al lumii. Există un principiu fundamental al dreptului oamenilor de a decide pentru ei înșiși. Au fost granițe care au fost stabilite într-un anume mod, considerat de oameni inacceptabil”, a spus Fillon în prima dezbatare televizată, la TF1, dintre cei principalii cinci candidați la Elysee, marcată în special de discuțiile aprinse cu privire la imigrație și secularism. Fillon a criticat-o și pe Angela Merkel, cancelarul Germaniei, pentru politicile sale privind refugiații, care au creat probleme uriașe Europei. 
 
Un alt candidat, Jean-Luc Melenchon, reprezentantul extremei-stânga, a denunțat declarațiile Occidentului legate de anexarea Crimeii, apreciind că peninsula este mult mai legată de Rusia, decât de Ucraina. 

Creditată de sondaje cu prima șansă în turul întâi, Marine Le Pen a fost principala țintă a atacurilor din partea celorlalți patru participanți la dezbatere.

Provincia separatistă Kosovo și-a proclamat unilateral independența în 2008, cu sprijinul și implicarea masivă a Occidentului. Independența fostei provincii sârbe este recunoscută în prezent de peste 100 de state. Statele Unite, Marea Britanie și Franța au fost cele mai importante țări care au susținut dorința Kosovo de a-și proclama independența.Franța a fost chiar primul stat din UE care a recunoscut independența fostei provincii sârbe.

România, Grecia, Spania și Cipru, alături de alte numeroase țări din Asia, Africa și America de Sud nu au recunoscut acest act unilateral al kosovarilor.