ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


SUA au impus luni sancțiuni țintite împotriva a trei miniștri turci printr-un decret prezidențial semnat de Donald Trump care vizează să convingă Ankara „să înceteze imediat ofensiva în Siria, a anunțat administrația americană, relatează AFP, preluată de Agerpres. În plus, vicepreședintele Mike Pence a declarat că președintele american l-a sunat pe Erdogan pentru a-i cere încheierea imediată a unui armistițiu, scrie BBC.

Cei vizați de măsurile americane sunt miniștrii Energiei, Apărării și de Interne, potrivit unui comunicat al Trezoreriei SUA. Bunurile lor potențiale în Statele Unite sunt înghețate și tranzacțiile internaționale în dolari sunt blocate. Ministerele Apărării și Energiei sunt de asemenea vizate ca instituții.

Decretul semnat de președintele Trump prevede, de asemenea, blocarea intrării persoanelor sancționate pe teritoriul Statelor Unite.

Documentul citat permite vizarea unui număr foarte mare de oficiali turci implicați în acte care îi pun în pericol pe civili sau destabilizează nord-estul Siriei, dar, în acest moment, administrația Trump a decis să aplice sancțiuni numai celor trei miniștri și două ministere.

„Dacă operațiunea Turciei continuă, aceasta va agrava o criză umanitară deja gravă și în plină creștere, cu consecințe potențial dezastruoase”, a declarat secretarul de stat american, Mike Pompeo, într-un comunicat. „Pentru a evita noi sancțiuni impuse în cadrul acestui nou decret prezidențial, Turcia trebuie să pună capăt imediat ofensivei sale unilaterale în nord-estul Siriei și să reia dialogul cu Statele Unite privind securitatea'” în regiune, a avertizat el.

La rândul său, Congresul SUA amenință că va adopta rapid sancțiuni economice mult mai extinse împotriva Turciei.

Ofensiva turcă în nord-estul Siriei, intrată luni în șasea a zi, a provocat proteste internaționale și s-a soldat cu peste 150 de morți, dintre care 50 de civili, precum și cu strămutarea a peste 130.000 de persoane.