ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



În corul vedetelor de la Hollywood care strgă în gura mare, la fiecare decernare de premii, împotriva lui Donald Trump, adică a voinței populare, a mai intrat un personaj.
 
Printre anti-trumpiștii celebri se numără și Mark Zuckerberg, omul care deja controlează o lume. Manifestul pro globalizare lansat de el la sfârșitul săptămânii reprezintă, spun analiștii politici pe aceeași voce, un pas gigantic spre Casa Albă. Un salt spre campania electorală din 2020.

Lui Mark Zuckerberg, considerat „primarul virtual” al unui miliard opt sute de mii de oameni pe care îi controlează prin creația sa, gigantul Facebook, lumea aceasta virtuală i se pare prea mică. Și aspiră la una reală. Nu la un imperiu digital, ci la unul adevărat: America. Fondatorul Facebook a postat un manifest, pe care mulți s-au grăbit să-l compare chiar cu discursul asupra stării națiunii, tradiționalul speech al președintilor americani. Iar temele pe care le aduce în atenția americanilor, și nu doar lor, merg de la chestiuni de ordin social, tehnologic, politic până la informația viitorului.

Viziunea lui Zuckerberg despre lume și viață ar putea fi interesantă, dintr-un punct de vedere. Dacă nu ar fi terifiantă. Pentru că fondatorul Facebook poate fi considerat cel mai puternic om din lume: ne cunoaște ideile, gândurile, iubirile, temerile. Viața, cu bune, cu rele.
 
Omul care alege știrile pe care le putem citi, cenzurându-le pe cele care, după gusturile personale, nu ne-ar interesa, își începe manifestul cu o intrebare: 

„Construim oare lumea care ne place? Cele mai bune oportunități ale noastre sunt globale, scrie el, spunand că astfel „putem răspândi prosperitatea, libertatea, pacea, progresul și putem înfrânge terorismul, schimbările climatice, sărăcia. Pentru a progresa, umanitatea trebuie să se unească, să nu gândească în termeni de orașe sau națiuni, ci ca și cum ar fi o comunitate globală”. Rol-cheie, pe care, desigur, îl va avea Facebook.
 
„Speranța mea este de a construi pe termen lung o infrastructură socială pentru a uni omenirea”, ne spune omul care ne știe fiecare mișcare și fiecare gând. Doresc „o comunitate informată, sigură, implicată din punct de vedere civic. Toate soluțiile nu vor veni doar de la Facebook, dar noi vom putea juca un rol”, transmite Zuckerberg, tânărul care are la dispoziție ce mai mare și puternică formă de control al oamenilor.