ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Statele Unite au criticat vineri din nou pactul ONU privind migrația, estimând că acesta va ”globaliza” deciziile în materie de imigrație ”în detrimentul dreptului suveran al statelor de a-și gestiona propriile sisteme de imigrație”, relatează agențiile AFP și EFE.
 
Într-un lung comunicat, reprezentanța SUA la ONU amintește că Washingtonul s-a retras în anul 2017 din negocierile asupra acestui pact, întrucât a constatat că obiectivele sale sunt ”incompatibile cu legislația americană, cu politica și interesele poporului american”.

„Deciziile cu privire la securitatea frontierelor, cu privire la cine poate primi legal rezidența sau cetățenia se numără printre cele mai importante decizii suverane ale unei țări”, prin urmare acestea nu trebuie să facă obiectul ”negocierilor, examinării într-un cadru internațional”, explică diplomația americană.

Recunoscând ”contribuția a numeroși migranți la construcția națiunii noastre (a SUA n.red), noi nu putem susține un ”pact” sau un proces care impune, ori care are potențialul de a impune directive internaționale, norme, așteptări sau angajamente ce s-ar putea opune capacității noastre de a lua decizii în interesul națiunii noastre și cetățenilor noștri”, mai argumentează autoritățile americane.

În acest sens sunt date ca exemple concrete prevederile pactului conform cărora detenția migranților trebuie să fie doar o măsură de ”ultimă instanță”, ori apelul de fi combătută în mass-media intoleranța față de migranți, apel considerat de SUA ca fiind contrar ”libertății de exprimare”.

Washingtonul se teme de asemenea că susținătorii acestui pact caută de fapt să impună ”un drept cutumiar internațional” în domeniul migrației. Termenul de ”pact” în sine induce ”obligații legale”, remarcă diplomația americană, opunând acest argument celor care afirmă că respectivul document nu ar avea caracter constrângător.

Conform unor surse diplomatice, Washingtonul a fost foarte activ în ultimele luni pentru a convinge alte țări, în special din Europa de Est, să împărtășească opinia sa cu privire la acest pact.

Aprobat în luna iulie de toate cele 193 de state membre ale ONU, cu excepția SUA, actul denumit ”Compactul Global pentru o migrație sigură, ordonată și reglementată” urmează să fie ratificat oficial la conferința internațională ce se va desfășura la Marrakech (Maroc) pe 10-11 decembrie.

Dar mai multe țări au decis să se retragă din acest pact și să nu-l susțină la conferința de la Marrakech – sau nici să nu participe la aceasta -, acuzând în principal faptul că documentul nu stabilește o delimitare clară între migrația legală și cea ilegală, consolidează drepturile migranților și include migrația printre drepturile omului, fapt ce ar încuraja acest fenomen.

Susținătorii pactului insistă că acesta nu este constrângător din punct de vedere legal și că statele vor fi în continuare suverane în ceea ce privește politicile lor de azil. În schimb, adversarii lui afirmă că respectivul document va deveni unul de referință în judecarea cazurilor ajunse în fața instanțelor.