ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Turcia a anunțat că nu-și reia ofensiva militară împotriva forțelor kurde în nordul Siriei, deoarece acestea s-au retras din zona de frontieră. După lungi discuții purtate marți, la Soci, președintele rus Vladimir Putin și omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, au convenit că poliția militară rusă și militarii sirieni vor fi dislocați în nord-„estul Siriei, vizat de ofensiva  Turciei denumită ”Izvorul Păcii”. 

Acordul prevede implementarea unei „zone de securitate” de 32 de kilometri lățime, de-a lungul frontierei turce, pe teritoriul sirian.

”În acest stadiu nu e nevoie de o nouă operațiune”, a anunțat Ministerul turc al Apărării într-un comunicat. 

Până de curând, aproximativ 1.000 de soldați americani erau staționați alături de forțele kurde lângă graniță, izolându-i de o ofensivă turcă, dar o retragere bruscă a SUA, săptămâna trecută, a deschis calea pentru ofensiva lui Erdogan. În plus, retragerea americanilor a permis o înțelegere între kurzi și forțele siriene de la Damasc, permițându-le acestora din urmă să recâștige controlul teritoriilor din nord-estul Siriei după mai bine 7 ani de război.

Apoi, în virtutea unui armistițiu obținut de Mike Pence, Ankara a acceptat la 17 octombrie să-și suspende ofensiva timp de cinci zile, un termen care a expirat marți, în ziua întâlnirii de la Soci.

Acordul încheiat marți între Ankara și Moscova va asigura integritatea teritorială a Siriei, va permite guvernului sirian să recâștige controlul asupra orașelor din nord-estul țării. De asemenea, vor fi formate patrulele turco-ruse de-a lungul graniței.  Totodată, acordul de la Soci va revitaliza Acordul Adana, un pact de securitate încheiat între Damasc și Ankara în 1998.  Problema închisorilor și câmpurilor de detenție din nord-estul Siriei, unde luptătorii Statului Islamic sunt deținuți, a fost menționată în mod special. Putin a subliniat că haosul inevitabil creat de operațiunea Turciei nu trebuie să le permită să evadeze.

Acordul de la Soci subliniază și diminuarea rolului Washington-ului în regiune, reprezentând un pas înainte spre lichidarea unui conflict sângeros care durează de ani buni, a declarat analistul sirian independent Ali Demidras. „Acordul de la Soci a cimentat cooperarea ruso-turcă în Siria, reducând efectiv influența americană în Siria” a spus Demidras.