ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Cruzimea nu s-a oprit la Auschwitz", a declarat vineri seară Papa Francisc, după ce a vizitat lagărul de concentrare nazist, potrivit AFP.

„Nu vreau să vă întristez, însă trebuie să spun adevărul. Cruzimea nu s-a oprit la Auschwitz și la Birkenau", le-a transmis Suveranul Pontif tinerilor participanți la Zilele Mondiale ale Tineretului, de la fereastra palatului arhiepiscopal din Cracovia. Astăzi, sunt atâția prizonieri torturați pentru a fi făcuți să vorbească. Este îngrozitor (...) Numeroși bărbați și femei, în închisori suprapopulate, sunt tratați ca animale", a mai spus Papa Francisc.

La Auschwitz, „am văzut cruzimea de acum 70 de ani. Astăzi, același lucru se întâmplă în atât de multe locuri", a adăugat Suveranul Pontif care, prin această vizită, devine al treilea Papă consecutiv care vizitează lagărul Auschwitz-Birkenau.

Papa Francisc s-a rugat vineri în celula subterană întunecată din Auschwitz a Sfântului Maximilian Kolbe, un călugăr polonez care a fost sanctificat după ce și-a sacrificat viața, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pentru a salva viața altui bărbat, potrivit AP.

Papa se află în Polonia în cadrul festivităților prilejuite de Ziua Mondială a Tineretului, un eveniment de o săptămână, așteptat să atragă sute de mii de tineri catolici din întreaga lume, care se va termina duminică. Papa este de așteptat să se alăture festivităților de la Cracovia, după vizita de la Auschwitz.

Peste 1,1 milioane de persoane — majoritatea evrei — au murit în complexul de lagăre pe care Germania nazistă le-a înființat în apropiere de orașul polonez Oswiecim în timpul celui de-al Al Doilea Război Mondial.