ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Votul Parlamentului European privind tratatul de liber-schimb dintre Uniunea Europeană și Canada (CETA), necesar pentru aplicarea provizorie a acestui acord și care era programat pentru luna decembrie, va fi amânat pentru începutul anului viitor, au anunțat surse europene citate de AFP.

Votul se va desfășura în ianuarie sau, cel mai probabil, în februarie, ca urmare a solicitării venite din partea a trei comisii din PE, care au cerut mai mult timp pentru a studia documentul ce numără circa 1.600 de pagini, a declarat Jaume Duch Guillot, purtător de cuvânt al PE.

Respectivele trei comisii (pentru Mediu, Ocuparea Forței de Muncă și Transporturi) trebuie să-și dea avizul pentru acest acord, iar aceste avize vor fi „adoptate foarte rapid”, a mai spus el.

Însă, conform unei alte surse, amânarea ar fi fost cerută de fapt de grupul socialist din PE, după ce unii eurodeputați din acest grup au semnat o propunere de rezoluție prin care se cere contestarea acordului CETA la Curtea de Justiție a UE. Potrivit aceleiași surse, după înaintarea acestei rezoluții s-a ajuns la un compromis între europarlamentari, și anume să se prelungească termenul de examinare a acordului în schimbul respingerii rezoluției în plen, lucru care de altfel s-a și întâmplat miercuri.

„Parlamentul joacă un joc puțin tulbure”, a comentat pe marginea acestei situații un diplomat european. 'Răbdarea canadienilor are limite: ei au descoperit Namur (capitala Valoniei) și nu ar fi bine să facă prea multe drumuri și la Strasbourg', a adăugat acesta ironic, aluzie la negocierile tensionate în urma cărora s-a reușit cu greu obținerea acordului regiunii belgiene Valonia.

Acordul CETA ar trebui să intre în vigoare cu titlu provizoriu începând din data de 17 februarie 2017, după ratificarea sa de către Parlamentul European și de cel canadian.

Totuși, majoritatea surselor europene consultate de AFP cred că în final acordul CETA va trece fără probleme de votul din plenul PE.

Cât despre reacția Comisiei Europene după anunțul privind amânarea votului în PE, un purtător de cuvânt al acesteia s-a limitat să spună doar că 'vom fi pregătiți să aplicăm acordul cu Canada după aprobarea în Parlamentul European'.