ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Parlamentul Scoției s-a pronunțat în favoarea ideii premierului scoțian Nicola Sturgeon de organizare a unui nou referendum pentru independența față de Marea Britanie.

 Noul referendum proindependență ar urma să fie organizat la sfârșitul anului 2018 sau începutul anului 2019.

Moțiunea în favoarea referendumului propusă de Nicola Sturgeon a fost aprobată de Parlamentul Scoției cu 69 de voturi pentru și 59 împotrivă.

După votul Parlamentului Scoției, Guvernul de la Edinburgh va trebui să solicite aprobarea Legislativului britanic în favoarea organizării referendumului.

 Recent, Theresa May a criticat dur Partidul Național Scoțian (SNP), al premierului Scoției, Nicola Sturgeon, acuzând formațiunea că are o "obsesie" pentru independență, punând în pericol viitorul Marii Britanii.

Marea Britanie este formată din Anglia, Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord. Majoritatea britanicilor s-au pronunțat la limită în iunie 2016 în favoarea ieșirii din UE, însă cei mai mulți locuitori ai Scoției au votat împotriva Brexit. Liderii scoțieni au semnalat în mai multe rânduri Guvernului Theresa May că ar putea organiza un nou referendum proindependență față de Marea Britanie, pentru a putea menține Scoția în Uniunea Europeană. Semnale similare au fost lansate de lideri din Țara Galilor și Irlanda de Nord, sporind riscul destrămării Marii Britanii.

Scoția a organizat în septembrie 2014 un referendum pe tema apartenenței la Marea Britanie. Conform rezultatelor, 55,3% dintre scoțieni au votat atunci pentru rămânerea în Marea Britanie, 44,7% pronunțându-se în favoarea independenței. În contextul stării generale de nemulțumire față de Brexit, un referendum proindependență organizat acum ar conduce, cel mai probabil, la desprinderea Scoției de Marea Britanie.