ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Parlamentul turc a autorizat joi intervenția militară în Libia, votând în favoarea unui mandat de un an de desfășurare a trupelor în această țară, pe fondul escaladării unui război civil, relatează DPA, citată de Agerpres. Moțiunea a trecut cu 325 de voturi pentru și 184, împotrivă. 

Adoptarea acesteia era previzibilă, devreme ce Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP, aflat la putere) al președintelui Recep Tayyip Erdogan și aliatul său de dreapta, Partidul Mișcării Naționaliste (MHP), dețin majoritatea parlamentară.

O sesiune de urgență a fost convocată pentru a discuta moțiunea, ce va permite Guvernului turc să decidă calendarul și scopul desfășurării forțelor sale armate în Libia, precum și numărul efectivelor ce urmează a fi trimise.

Republica Turcă sprijină Guvernul de Uniune Națională (GNA) de la Tripoli, susținut de ONU, guvern despre care președintele turc Erdogan afirmă că i-a solicitat Ankarei să trimită trupe în Libia.

Guvernul prim-ministrului Fayez al-Serraj, recunoscut pe plan internațional, luptă pentru putere împotriva unei administrații rivale, cu sediul în estul Libiei și conduse de mareșalul Khalifa Haftar.
 
Unul dintre cei doi vicepreședinți ai parlamentului libian din estul țării, Ehmayed Houma, a calificat joi drept „înaltă trădare” orice posibilă intervenție militară turcă în Libia, la solicitarea Guvernului de Uniune Națională (GNA) din Tripoli, transmite AFP, citată de Agerpres.

„(Fayez) al-Sarraj (premierul GNA) și cei care sunt alături de el au solicitat o intervenție străină în Libia, cerere pe care o calificăm ca înaltă trădare (...) Abordarea nesăbuită a lui Erdogan, în care a târât parlamentul țării sale, va avea repercusiuni grave în regiune”, a declarat Ehmayed Houma pentru AFP, solicitând comunității internaționale și ONU „să-și asume responsabilitățile”.

La rândul său, ministrul de interne al Guvernului de Uniune Națională (GNA) de la Tripoli, Fathi Bachagha, a afirmat că „GNA are dreptul deplin de a-și apăra legitimitatea și de a-i proteja pe civili în fața agresiunii conduse de o bandă de puciști susținuți de actori străini”. 

Oficialul libian a scris pe Facebook că cele două acorduri încheiate de GNA cu Turcia, unul în domeniul cooperării militare și altul vizând delimitarea maritimă, au fost încheiate „legal și deschis”. Totodată, acesta a acuzat forțele rivale ale mareșalului Khalifa Haftar că ar recruta „mercenari”.