ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Parlamentul de la Kosovo a modificat Constiuţia pentru a permite crearea unui tribunal special, sprijinit de UE, care să ancheteze crimele de război de care sunt acuzaţi albanezii care au făcut parte din UCK, in timpul războiului dintre 1998 şi 1999.

Instituţia a fost în mod repetat cerută de statele occidentale pentru judecarea presupuselor crime comise de membri ai fostei gherile separatiste albaneze UCK, inclusiv recoltarea de organe, relatează Reuters.
 
Mulți foşti membri ai UCK, care au luptat împotriva fostului lider al sârbilor, Slobodan Miloşevici, fac acum parte din elita politică în Kosovo, iar foştii combatanţi sunt consideraţi eroi de majoritatea albanezilor din Kosovo, aminteşte Reuters, care mai scrie că principalii susţinători diplomatici şi financiari ai Kosovo, Statele Unite şi Uniunea Europeană, i-au cerut insistent să trateze aceste acuzații, în caz contrar problema putând fi preluată de Consiliul de Securitate al ONU. 

Kosovo și-a declarat independența față de Serbia în 2008 și a fost recunoscut de peste 100 de state, dar nu și de Serbia sau Rusia.

Noul tribunal pentru crime de război va avea sediul în Olanda, din cauza preocupărilor legate de intimidarea martorilor și corupției judiciare în Kosovo.
De menţionat că Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie (TPI) s-a remarcat prin sentintele dure date unor lideri militari si politici sarbi, instanta de la Haga evitand sistematic condamnarea definitiva a unor comandanti ai croatilor, musulmanilor bosniaci sau a separatistilor albanezi, acuzati de crime de razboi impotriva civililor sarbi din Kosovo.
 
Ramush Haradinaj, unul dintre liderii fostei Armate teroriste de Eliberare din Kosovo (UCK) si ex-premier, a fost recent declarat nevinovat de crime impotriva umanitatii si de crime de razboi de catre TPI. Completul de judecata l-a achitat pe Haradinaj in toate cele 37 de capete de acuzare printre care: persecutare pe criterii politice, religioase sau rasiale, distrugerea unei proprietati private, acte de cruzime, viol sau crima