ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cresc de la oră la oră tensiunile în Peninsula Coreeană. Beijing-ul și-a pus avioanele de vânătoare în stare de alertă maximă, în timp ce Moscova a transferat trupe și echipamente militare în apropierea frontierei Coreei de Nord.
 
După mai multe săptămâni de tensiuni și declarații belicoase între Phenian și Washington, Rusia face o primă mutare aproape de granița nord-coreeană.
Armata lui Putin a transferat trupe și echipamente militare în apropierea frontierei Coreei de Nord, în contextul tensiunilor dintre Administrația Donald Trump și regimul de la Phenian, afirmă surse citate de presa internațională. Moscova susține însă că efectivele participă la exerciții..

Surse din Extremul Orient rus citate de site-ul postului Radio Free Europe / Radio Liberty și de cotidianul The Telegraph au transmis că trupe și echipamente militare - 12 tancuri și sisteme de rachete Tor - au traversat localitatea Habarovsk în direcția Vladivostok, oraș situat în apropierea frontierei Rusiei cu statul nord-coreean.
 
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, spune că transferul de trupe și echipamente militare în interiorul Rusiei nu reprezintă o temă publică.

Aleksander Gordeiev, purtătorul de cuvânt al Districtului militar din Extremul Orient rus, a afirmat, potrivit agenției Interfax, că trupe și echipamente au fost transferate în cadrul unor "manevre programate de pregătire și mobilizare militară". Gordeiev a dat asigurări că nu există absolut nicio legătură cu tensiunile generate de programul nuclear nord-coreean.Franț Klințevici, prim-vicepreședintele Comisiei pentru Apărare din Consiliul Federației (Camera superioară a Parlamentului rus), a explicat că manevrele militare din Extremul Orient rus erau planificate și nu au nicio legătură cu un posibil atac american împotriva Coreei de Nord.

Administrația Donald Trump a trimis un grup naval militar în largul Peninsulei Coreea și a avertizat că va avea reacții militare la teste balistice și nucleare efectuate de Coreea de Nord.
 
În replică, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a spus că speră că Statele Unite nu vor recurge la ceea ce a numit măsuri militare unilaterale „foarte riscante” împotriva Coreii de Nord, așa cum au făcut recent în Siria. Lavrov a răspuns astfel declarației vicepreședintelui american Mike Pence, care afirmase că în relația cu Phenianul „epoca răbdării strategice s-a încheiat”.

Trebuie menționat faptul că Rusia a blocat, miercuri, Consiliul de Securitate al ONU să condamne ultimul test cu rachete al Phenianului, în contextul în care rezoluția a fost susținută până și de China, care are o graniță mult mai mare cu Coreea de Nord și a fost unul dintre susținătorii acestora.
 
De precizat și că Rusia a blocat, miercuri, Consiliul de Securitate al ONU să condamne ultimul test cu rachete al Phenianului, în contextul în care rezoluția a fost susținută până și de China, care are o graniță mult mai mare cu Coreea de Nord și a fost unul dintre susținătorii acestora. Rezoluția ONU vine după ce nord-coreenii au încercat să lanseze o rachetă, la o zi după parada militară de la Phenian pentru a marca ziua de naștere a fondatorului statului, Kim Ir Sen. În cadrul paradei, au fost prezentate ceea ce păreau a fi rachete balistice. Coreea de Nord a încercat lansarea rachetei, duminică dimineață, din apropiere de regiunea Sinpo, însă a eșuat, a precizat Statul Major Interarme (JCS) al Coreei de Sud.