ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Peste 14.500 de femei din Arabia Saudită au semnat o petiție prin care cer ca sistemul de tutelă a bărbaților să fie eliminat, iar ele să poată fi libere.

Potrivit legii din această țară, femeile trebuie să ceară permisiunea unui bărbat, de obicei soț, tată sau frate, pentru a putea studia, călători în străinătate sau căsători. Aziza al-Yousef, activistă pentru drepturile femeilor, a înaintat petiția autorităților.

”Important este ca femeia să fie tratată asemenea oricărui cetățean cu drepturi depline”, a declarat aceasta pentru BBC.

Activista a mai spus că un obiectiv esențial este acela de a se stabili un moment, undeva între 18 și 21 de ani, de la care femeia să poată fi ”tratată asemenea unui adult”.

Aziza al-Yousef a mai spus, potrivit independent.co.uk, că niciodată nu au întâmpinat dificultăți în a face astfel de campanii. Problema este că ele niciodată nu sunt luate în seamă. Totuși, femeile continuă să spere.

”Viața unei femei în Arabia Saudită este controlată de un bărbat de când aceasta se naște și până moare”, se arată într-un raport Human Rights Watch publicat în iulie, citat de b1.ro. Altfel spus, femeile nu pot urma o carieră de pe urma căreia să se poată întreține singure și nici nu pot lua singure decizii importante referitor la propriile lor vieți.

O serie de reforme au fost adoptate în 2009 și 2013, prin care controlul bărbaților asupra femeilor a fost limitat. Practic însă, nimic nu s-a schimbat.