ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Nadia Savcenko a fost găsită vinovată luni de un tribunal din Donetsk de uciderea a doi ziariști ruși în estul Ucrainei, în 2014

Parchetul rus a cerut  23 de ani de închisoare pentru pilotul militar ucrainean Nadia Savcenko. Ea este acuzată că ar fi transmis armatei ucrainene locul unde se aflau cei doi jurnaliști ruși uciși de un tir de mortiere în estul Ucrainei, în vara lui 2014, potrivit acuzației. Pilotul în vârstă de 34 de ani este considerat un erou național de către mulți ucraineni, conform ziarului La Repubblica.
 
Pe lângă moartea celor doi jurnaliști, tribunalul a găsit-o vinovată pe Savcenko și de trecerea ilegală a frontierei cu Rusia, în condițiile în care aceasta susține că a fost răpită de rebeli proruși în zona de conflict din Donbas (estul Ucrainei) și apoi predată autorităților ruse.

Arestată la începutul lui iulie 2014 pe teritoriul ucrainean, Savcenko îi acuză pe rebelii proruși din estul Ucrainei că au capturat-o și au predat-o autorităților ruse.Rusia susține că femeia colabora cu un grup de nepnaziști, batalionul Aidar. În plus, rușii o acuză pe Savcenko că ar fi trecut frontiera împreună cu refugiați, după care a fost arestată.
 
Kievul și Occidentul au făcut de nenumărate ori apel către autoritățile ruse să o elibereze pe tânăra femeie, care a fost aleasă în mod simbolic în țara sa deputat din partea partidului fostului premier Iulia Timoșenko.