ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Controversatul acord UE-Turcia în materie de imigrație a intrat într-o nouă fază. Europenii sunt nemulțumiți de faptul că turcii îi opresc pe refugiații cu studii și îi trimit în Europa pe cei necalifiacți și bolnavi, informează Der Spiegel. De partea cealaltă, Erdogan spune că Europa nu face suficiente eforturi pentru redistribuirea celor trei milioane de sirieni din Turcia.

În cadrul unei ședințe care a avut loc la Bruxelles, mai multe țări ale Uniunii Europene au declarat că în urma înțelegerii cu Ankara, turcia trimite în UE numai imigranții care fac probleme. Regimul de la Ankara este blamat și pentru că ar opri în Turcia imigranții calificați, iar printre imigranții trimiși în UE există și cazuri medicale grave.

Turcia a retras vizele de călătorie ale unor familii, pentru că anumiți membri ale acestora aveau specializări în anumite domenii. Ankara a înștiințat Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați că nu va mai lăsa să plece sirienii cu unele calificari superioare, conform schemei „refugiat contra unui imigrant ilegal”.

În paralel, într-un articol publicat în The Guardian, președintele turc, Recep Erdogan, susține că Europa nu face destule eforturi în vederea redistribuirii celor trei milioane de sirieni care trăiesc în prezent în Turcia. 

"Pentru a ține sub control imigrația ilegală, Europa și Turcia trebuie să coopereze pentru a crea mecanisme juridice, precum Acordul din martie 2016, pentru redistribuirea refugiaților sirieni”, a scris Erdogan, adăugând că recompensarea refugiaților care respectă regulile îi va convinge pe mulți să nu-și mai riște viața, încercând să ajungă din Turcia în UE, traversând Marea Egee.