ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Aproximativ un milion de refugiați au sosit anul trecut în Germania, iar Guvernul federal a pus pe masă 6 miliarde de euro pentru găzduirea acestora, iar cancelaria are mai multe motive pentru a fi generoasă, unele politice și altele economice, scrie publicația franceză La Tribune.

Un plan de 6 miliarde de euro nu este deloc nesemnificativ deoarece reprezintă aproape 60% din cheltuielile suplimentare prevăzute inițial pentru bugetul federal pe 2016.

Această criză a refugiaților devine astfel principala forță care face ca Germania să cheltuiască mai mult. Iar aceasta este o veste bună pentru întreaga Europă, chiar dacă sumele puse pe masă nu vor avea un impact macroeconomic de amploare.

Cheltuielile vin de la un stat criticat că investește prea puțin, chiar și de federațiile patronale. Cheltuielile suplimentare sunt deci un semn pozitiv.

Motivelor politice li se alătură, evident, considerente economice. Situația demografică a Germaniei este alarmantă și țara are nevoie de locuitori. Se poate observa că revenirea consumului german rămâne slabă în raport  cu angajările și creșterile salariale. Germania are clar nevoie de un aport masiv de populație tânără și dornică să consume. Acești imigranți sunt o binecuvântare pentru economia germană, mai ales dacă este avut în vedere că 46% dintre angajatorii germani găsesc cu dificultate personal.

Prin planul de primire a refugiaților, guvernul facilitează accesul acestora la piața muncii. Timpul de așteptare a fost redus de la patru la trei luni, iar agențiile de formare profesională au fost întărite. Refugiații nu vor rezolva imediat problema de pe piața germană a muncii, dar Merkel pregăteste terenul pentru viitor.